Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 1758komentarzy: 0

Sposób na kraszanki zdradza Janina Dorighi

17-03-2016 09:05

Piękne kraszanki, czy ażurowe jajka Janina Dorighi robi przez cały rok. Ta pasjonatka rękodzieła z Cisownicy sztukę zdobienia wielkanocnych jaj ma w małym palcu. Nie ma się co dziwić, bo kraszankami zajmuje się już prawie od 30 lat. Nam zdradza przepis na idealną kraszankę.
Sposób na kraszanki zdradza Janina Dorighi Warsztaty zdobienia kraszanek w Domu Narodowym / fot. MSZ

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To dobry czas by zająć się przygotowaniem wielkanocnych ozdób. Jak się okazuje nie jest to wcale takie proste. Aby zrobić idealną kraszankę potrzeba trochę czasu, dla wprawionych to jakieś 5 godzin, trochę kolorów i odpowiedni nożyk.

Kraszanki można robić na różnych jajkach. Najlepiej na strusich, bo mają najgrubszą skorupkę. Jednak święta Wielkanocne głównie kojarzą się z małymi, kurzymi jajkami i na tych też, sztukę zdobienia pokazywała Janina Dorighi, pasjonatka rękodzieła z Cisownicy. Warsztaty „W przedświątecznym nastroju”, odbyły się we wtorek (15.03) w cieszyńskim Domu Narodowym. Pani Janina zdradziła nam, jak można wykonać przepiękne kraszanki samemu w domu.

Najpierw jajko trzeba ugotować. Ważne aby miało białą skorupkę. Wtedy jest kontrast wydrapanego wzoru i kolorowego tła. Po ugotowaniu od razu farbujemy jajko, ja robię to farbkami do tkanin. Z tego względu, że są trwałe. Ale jeżeli miałoby to być jajko do spożycia to trzeba to robić naturalnymi barwnikami np. z uzbieranych łupinek cebuli – tłumaczy Dorighi, po czym dodaje. Ufarbowane jajko trzeba odłożyć na parę dni aby przeschło. Dopiero wtedy można drapać. Do drapania używam nożyka tapicerskiego. Kiedy jajko jest już udrapane można je posmarować np. wazeliną aby ładnie się błyszczało. Wydmuszki można polakierować ale takiego normalnego jajka nie, bo się zepsuje. Odpowiednio wykonane jajko może być ozdobą stołu przez dobrych parę lat.

Kraszanki zrobione w ten sposób przez Janinę Dorighi prezentują się cudownie. Dlatego też uczestniczki warsztatów po wysłuchaniu instrukcji obsługi, czym prędzej zabrały się do drapania. Choć nie jest to prosta sztuka. Pamiętam swoje mozolne początki. Wielokrotnie bywało tak, że jajko było już prawie gotowe, a na koniec po natrafieniu na pęcherzyk nadawało się tylko do wyrzucenia  – wspominała prowadząca warsztaty.

Dla Pani Janiny zdobienie jajek stało się pasją. Dzień bez jajka to dzień stracony. Dla mnie nie ważne, czy jest Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Przez cały rok mam gdzieś pod ręką jakieś farbowane jajko, które nadaje się do wydrapywania. Bardzo często lubię np. wieczorem przed telewizorem zdobić jajka. Jednym okiem patrzę wtedy na jajko, drugim zerkam na telewizor. Dla mnie to relaks – przyznaje Dorighi. Być może po ostatnich warsztatach będzie więcej fanów tego typu spędzania wolnego czasu?

Mniej cierpliwi i chętni do tego typu zabawy z jajkiem w roli głównej mogą zaopatrzyć się w przepiękne kraszanki na różnych świątecznych kiermaszach organizowanych w naszym regionie. Z pewnością na niektórych znajdą się i ozdoby Pani Janiny Dorighi.

 

MSZ

zródło: ox.pl
dodał: MSZ 17-03-2016 09:05
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Manewry Ratownicze w Istebnej (wideo)

30-08-2016 19:00

Zderzenie dwóch aut, kolizja rowerzysty i pieszego, zawał serca, wybuch pyłu drzewnego, przygniecenie przez drzewo, wypadek motocyklistów – z takimi sytuacjami musieli zmierzyć się strażacy podczas VI Międzynarodowych Manewrów Ratowniczych w Istebnej w sobotę, 27 sierpnia br.

wyświetleń: 1039komentarzy: 1

Straszyło na zamku

30-08-2016 17:15

Tradycyjnie już cieszyńskie Wzgórze Zamkowe w ostatni sobotni wieczór wakacji (27 sierpnia) opanowane zostało przez różnego rodzaju i wielkości upiory i inne straszydła. W koszmarne, zakrwawione, straszne kostiumy przebrali się kilkuletni, ledwo samodzielnie chodzący malcy i nastolatkowie.

wyświetleń: 583komentarzy: 0

MARIOSPORT... TO COŚ WIĘCEJ

30-08-2016 15:30

„W zdrowym ciele zdrowy duch” wiedzą o tym doskonale wszyscy miłośnicy pływania, które wzmacnia fizycznie, emocjonalnie i psychicznie. MarioSport zaprasza na zajęcia nauki pływania w roku szkolnym 2016/2017. Dla dzieci i młodzieży uczęszczających na zajęcia pływania w MarioSport dodatkowo przeprowadzone bedą spotkania z dietetykiem na temat zdrowego odżywiania się.

wyświetleń: 584komentarzy: 0

Kolejna edycja Escape

30-08-2016 15:00

Szukasz Boga? Chciałbyś poznać ludzi, którzy Nim żyją? Jeśli tak, to koniecznie przyjdź na kolejną edycję imprezy Escape.

wyświetleń: 354komentarzy: 0

W Kaczycach dziękowali za plony

30-08-2016 14:55

- Ziemia plon wydała, Bóg pobłogosławił, ale ile trudu rolnik na roli zostawił, o którym tak pięknie ks. proboszcz mówił w swojej homilii, to tylko wiedzą rolnicy. Dlatego dzisiaj, przejmując z rąk gospodarzy ten dorodny bochen chleba, owoc pracy rąk ludzkich, proszę mi pozwolić schylić przed nimi czoła i serdecznie im podziękować, za ten trud i pot wylany na roli - mówił podczas uroczystości dożynkowych zastępca Wójta Gminy Zebrzydowice, Karol Sitek.

wyświetleń: 748komentarzy: 0

Zaolzie. Dożynki w Błędowicach

30-08-2016 13:30

Zakończenie okresu żniw świętowano również na zaolziańskich tzw. Dołach, w Błędowicach. W sobotę 27 sierpnia miejscowi działacze PZKO zorganizowali w ogrodzie przy Domu PZKO Dożynki Śląskie, na których bawili się mieszkańcy okolicy. Tradycyjny obrzęd dożynkowy na scenie zaprezentował zespół Błędowice, nie zabrakło także występów artystycznych miejscowych grup tanecznych i zaproszonych gości, oraz, jak to na dożynkach, dobrej wspólnej zabawy przy muzyce, domowym jadle i napitkach.

wyświetleń: 340komentarzy: 1

Eko, lecz tradycyjnie

30-08-2016 11:30

Status konkursu: TRWA

Tradycyjnie lub nowocześnie, po cieszyńsku lub światowo - w cieszyńskiej restauracji Ekotradycja jesz, co chcesz i zawsze masz pewność, że składniki są najlepszej jakości. Warto odwiedzać to miejsce również wtedy, gdy nie wiemy, na co mamy ochotę - tutejsza oferta z pewnością rozbudzi nasz apetyt. Pyszne dania zjemy także na imprezie w położonym tuż nad restauracją Pubie Classic. Na co dzień i od święta - restauracja Ekotradycja to prawdziwa fabryka dobrych kalorii, do której mamy tak blisko.

wyświetleń: 915komentarzy: 0

Życiowy wynik Braci Szejów

30-08-2016 10:30

Jarosław i Marcin Szeja wygrali rywalizację wśród samochodów Grupy N i okazali się najwyżej sklasyfikowaną w rajdzie polską załogą. GK Forge Rally Team podsumowuje start w 46. Barum Czech Rally Zlin.

wyświetleń: 579komentarzy: 0

Amatorskie Turnieje Tenisa Ziemnego- Otwarte Mistrzostwa Cieszyna 2016 rozstrzygnięte

30-08-2016 09:15

W dniach 23-24.07. oraz 27-28.08. na kortach tenisowych MOSiR w Cieszynie odbyły się Amatorskie Turnieje Tenisa Ziemnego, organizowane przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Cieszynie i Cieszyński Klub i Szkołę Narciarską „Skręty”. Znamy już zwycięzców!

wyświetleń: 530komentarzy: 0

Najmłodsi stela 85/487/2016

30-08-2016 07:30

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 4873komentarzy: 0
loading...
Kontakt z redkacją