Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Wyroby marki ''Górolsko Swoboda produkt regionalny'' na ''Osadnické Heligónke''

Świetną okazją do prezentacji wyrobów marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny ®” stał się kolejny, już 16. rocznik „Oščadnické Heligónky“, który odbył się w ubiegły weekend, tj. 31 maja i 1 czerwca w Oszczadnicy. Konkursowi towarzyszył przez dwa dni jarmark rzemieślniczy, na którym po raz pierwszy można było zobaczyć wszystkich producetów posiadających certyfikat „Górolsko Swoboda produkt regionalny ®”.

Wzrok przykuwały i zachęcały do zakupu piękne dłubane miseczki, rzeźbione formy do masła i inne naczynia gospodarskie, kołyski, zabawki, a także rzeźby i płaskorzeźby sakralne. Nie zabrakło oczywiście ozdób z kości wołowej, laleczek ubranych w tradycyjne góralskie stroje, wyrobów z bibuły i koronek czy drutu. Dla smakoszy producenci przygotowali domowy chlebek ze smalcem i masełkiem, kozi serek oraz kminową kiełbasę zwaną „kminkulą kamracką“. Jak na prawdziwym jarmarku można było także nabyć zdobione pierniczki miodowe, które równie cudownie wyglądają, jak i smakują. Wszystkie prezentowane wyroby posiadają markę „Górolsko Swoboda produkt regionalny ®”, która gwarantuje wysoką jakość produktów, produkcję przyjazną dla środowiska i co ważne ich tradycyjne regionalne pochodzenie.

Nie tylko jednak jarmark był dla producentów Mikroregionu Górolsko Swoboda, zrzeszonych obecnie także w Stowarzyszeniu Marek Regionalnych (Asociace regionálních značek, o.s.), najważniejszym oszczadnickim wydarzeniem. W sobotni wieczór odbyło się bowiem uroczyste przekazanie certyfikatów, które przyznano kolejnym 9 produktom lub grupie produktów w kwietniu b.r.. Certyfikaty przekazali producentom: starosta gminy Oszczadnica a zarazem gospodarz „Oščadnické Heligónky“ i jarmarku – M. Šulgán, koordynator marki L.Richter oraz prezes Ogniska Oddziału Górali Śląskich w Koniakowie – P.Kohut.
Następną okazją do oglądania pracy rzemieślników Mikroregionu Górolsko Swoboda i  zakupu wspaniałych produktów regionalnych będą jarmarki w piątek 20.6. w Karwinie Frysztacie, w sobotę 21.6. na „Świętym Jónie” w Bystrzycy i w niedzielę 22.6. w Koniakowie.

Projekt uzyskał wsparcie finansowe z grantu Islandii, Lichtensteinu i Norwegii w ramach Mechanizmów Finansowych EPG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego za pośrednictwem Nadace rozvoje občanské společnosti.

 

Więcej na stronie: www.domaci-vyrobky.cz

źródło: www.domaci-vyrobky.cz
dodał: CR

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: