Karp królował w Skoczowie
8. Regionalne Dni Rybactwa w Skoczowie przeszły już do historii. Znamy zwycięzców konkursów kulinarnych, za nami dwa dni pełne rybnych atrakcji.
Po raz kolejny skoczowski rynek zamienił się w wielka kuchnię. Tym razem królowały potrawy z karpia przygotowane przez uczniów szkół gastronomicznych, gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich i profesjonalnych kucharzy rywalizujących w 4. Mistrzostwach Europy w podawaniu Karpia. Najlepszymi kucharzami Europy zostali Karel Drápal i Jan Jakeš ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, region Morawy i Śląsk. Drugie miejsce zajęli Zbigniew Łęgowski i Wiktor Stefaniak z Fabryki Nastrojów z Augustowa. Trzecie miejsce zdobyli Tomasz Nowak i Jarosław Liszka z restauracji „U Przewoźnika” w Tychach. Swoich kulinarnych sił próbowali też uczniowie szkół gastronomicznych. W tej kategorii zwyciężała drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Wisły, drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomii i Hotelarstwa z Bielska Białej, trzecią lokatę zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych z Krakowa. Z przygotowaniem potraw z karpia zmagały się również panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Najlepsze miejsce wywalczyły gospodynie z Kowali, drugie były panie z Zaborza, a na trzecim miejscu ulokowały się członkinie KGW z Ustronia.
Wszystkie prace oceniali profesjonalni kucharze na czele z Jeanem Bosem i znanym z serialu „Złotopolscy” kucharzem Grzegorzem Komendarekiem, który wśród publiczności cieszył się sporą popularnością.– Rywalizacja zacięta, jednak wszystkie potrawy na wysokim i równym poziomie. Niewiele jest takich konkursów kulinarnych – ocenił popularny Grzesio ze „Złotopolskich”.
Prócz konkursów kulinarnych publiczność bawiły zespoły regionalne. Kulminacyjnym punktem 8. Regionalnych Dni Rybactwa była sobotnia degustacja specjalnie przygotowanej zupy rybnej. Pierwsza łyżka przygotowanej w 300 litrowym garnku zupy należała do Janiny Żagan, burmistrz Skoczowa, która zachęciła wszystkich przybyłych na imprezę gości do degustacji.
Podczas 8. Regionalnych Dni Rybactwa na płycie rynku zostały również rozstawione baseny, gdzie można było zobaczyć okazy ryb w ramach Wystawy Rybackiej. O działalności miejscowych rybaków i planach rozwoju rybactwa w regionie, można było dowiedzieć się również na specjalnie przygotowanym stoisku Lokalnej Grupy Rybackiej, chętni mogli wziąć również udział w konkursie wiedzy o karpiu i jego otoczeniu.
Organizatorami imprezy byli: Zakład Doświadczalny Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu, Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział w Bielsku – Białej, Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Urząd Miejski w Skoczowie i Miejski Dom Kultury w Skoczowie.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.