Najlepszy strudel
IX Cieszyński Konkurs Pieczenia Strudla wyłonił autora najsmaczniejszego ciasta. Konkurs poprzedzony został pokazem pieczenia, który specjalnie dla przybyłej publiczności wykonała rodzina Riess.
Do konkursu pieczenia strudla, który odbywał się na terenie Śląskiego Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości w Cieszynie, zgłoszonych zostało sześć strudli. Jeden z nich wykonany został z ceramiki i z pewnością nie nadawał się do jedzenia. Autorem pracy był Dom dla Seniorów z Czeskiego Cieszyna, który w konkursie bierze udział każdego roku. Za ceramiczny strudel Dom dla Seniorów otrzymał wyróżnienie.
Nagrodę za uczestnictwo w konkursie otrzymała również Sonia Gabzdyl, oraz Marcela Hundlikova, która upiekła bardzo charakterystyczny, pięknie upleciony, z mało znanym i stosowanym już wzorem charakterystycznym dla faworków.
Trzecia nagrodę z rąk Ewy Gołębiowskiej dyrektora Śląskiego Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości w Cieszynie otrzymała pani Katerina z Czeskiego Cieszyna . Drugie miejsce i nagrodę w postaci kompletu obiadowego, wykonanego z porcelany, przyznano pani Jarmili, której w pieczeniu pomagał mąż.
Pięknie zdobiona trówła, na której widnieje napis „Płyniesz Olzo po dolinie“ trafiła w ręce Zuzanny Burczyk. Nagrodę za uzyskanie pierwszego miejsca w konkursie odebrał dumny mąż Bronisław.
(bsk)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.