Rybka lubi pływać
Bez występów artystycznych z racji wydarzeń w Rudzie Śląskiej, ale za to z pysznymi potrawami z karpia. W Skoczowie na Rynku odbywa się wystawa rybacka, a w ramach niej konkursu kulinarne.
W Skoczowie dziś niewątpliwi króluje karp. Główny plac miasta zmienił się w wielką kuchnię. Koła Gospodyń Wiejskich i młodzi kucharze przyrządzają pyszne potrawy właśnie z tej ryby, w ramach trwających konkursów kulinarnych. Jak się okazuje karpia można przygotowywać na różne sposoby. Na skoczowskim Rynku powstaje gulasz, karp w zalewie piwnej, winnej, z grzybami…A zapach przyrządzanych potraw przyciąga rzeszę publiczności dopingującej startującym.
Jak powiedziały nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Międzyświecia ważne jest to w czym rybka, przysłowiowo pływa. – Ważne jest w naszej potrawie wino, bo karpia właśnie dusimy w wytrawnym winie, które daje mu niepowtarzalny smak. Rybka lubi pływać – mówi z uśmiechem Zofia Macura. – Ważne są też grzyby i sos grzybowy, naszego karpia podamy z kluskami śląskimi – dodają Anna Hutyra i Zofia Konieczna.
Inny przepis na karpia mają gospodynie z Chybia. – Najpierw karpia obgotowujemy w wodzie z ziołami i przyprawami, a potem będziemy dusić na patelni. Najważniejsze, żeby ryba dobrze została obgotowana – opowiada Maryla Staroń, która wraz z Janiną Czerwińską i Zofią Trzebuniak, reprezentują na konkursie Chybie.
Zobacz filmik
W zmaganiach kulinarnych startuje też młodzież szkół gastronomicznych.
Zobacz filmik
Kucharze karpia będą gotować również w niedzielę. O godz. 11.00 rozpoczną się Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Tego dnia będzie można również skosztować zupy rybnej, smażonego i grillowanego karpia, odbędzie się też konkurs wiedzy o karpiu i jego środowisku.
W Skoczowie można też podziwiać inne okazy ryb, które cieszą się powodzeniem szczególnie u dzieci.
Zobacz filmik
Imprezę prowadzi Andrzej Ochodek z Radia Katowice.
Ze względu na tragiczne wydarzenia w kopalni „Śląsk – Wujek” w Rudzie Śląskiej, zostały odwołane wszystkie występy artystyczne.
Dorota Kochman
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.