Redyki w regionie, gdzie wyjdą owce?
W góralskich domach na wiosnę owce oddawane są bacy, by ten wraz juhasami wypasał je na hali i chronił ich bezpieczeństwo. Owce pozostają aż do jesieni, najczęściej do św. Michała, czyli 29 września. To bacówka jest domem bacy i juhasów tu także wyrabiane są produkty z owczego mleka: oscypki, bundz, żętyca.
Zarówno wiosenne redyki jak i jesienny rozsod owiec ma charakter dużego uroczystego folklorystycznego wydarzenia. To tu odbywają się unikatowe obrzędy, duchowne – uroczyste poświecenia jak i występy kapeli, a także degustacja wyrobów.
Inauguracja wiosennego sezonu pasterskiego tradycyjnie już ma miejsce w niedzielę koło św. Wojciecha, w Ludźmierzu. To wtedy pasterze otrzymują wodę święconą i tzw. sajty – szczapy drewna z ogniska wielkanocnego, od którego zapalą pierwszą watrę w bacówce.
A gdzie najbliższe redyki w naszym regionie?
30 kwietnia – mieszanie owiec na Stecówce w Istebnej
1 maja – mieszanie owiec i redyk w Koniakowie u bacy Piotra Kohuta
7 maja – Wygon owiec na Buczu – Górki Wielkie (gmina Brenna) – godz. 13.00
13 maja – Święto Pasterskie. Sałasz Zbojska – Słowacja
14 maja – wygon owiec na Pasieki. Wisła – u gazdy Jana Kędziora
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.

Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
