Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Freestylowe Kanapki Śledziowe

Od ponad 60 lat w Cieszynie produkowane są przez PPS Społem kanapki. Swój smak zawdzięczają recepturze, która trzymana jest w tajemnicy. Podczas Freestyle City Festival będziemy mogli je na nowo odkryć w ich freestylowej odsłonie. PSS Społem do sprzedaży wyda  kanapkę ze śledziem, która sprzedawana będzie w piątek i sobotę w symbolicznej, limitowanej liczbie 1200 sztuk. Organizatorzy Festiwalu zapewniają jednak, że do smaku się nie mieszali, bo kanapka sama w sobie budzi respekt.

Nie trzeba w żaden sposób reklamować cieszyńskiego specjału. Na stałe wpisał się on w świadomość mieszkańców miasta. Jest znany w różnych miastach Polski i przyciąga turystów. Bułki krojone są ręcznie, sos majonezowy był od zawsze przygotowywany domowymi sposobami i przede wszystkim nie da się tej kanapki podrobić. Cieszyn – Miasto młode w każdym wieku, to z kolei hasło projektu, w ramach którego organizowany jest Festiwal. Jak się okazuje w jego ideę wpisuje się również partnerstwo z jednym z najstarszych produktów kulinarnych Cieszyna. – Kanapkę kupuje każdy niezależnie od wieku. Ta kanapka po prostu smakuje. A do tego można ją dostać w sklepach z niecodziennym klimatem i atmosferą. Traktujemy ten pomysł jako coś więcej niż festiwalowa zajawka. To po prostu coś wspólnego, naszego, fajnego. Podobnie jak liczba 1200, z której wszyscy jesteśmy dumni. Festiwal też ma szansę w przyszłości stać się wiodącym produktem turystycznym. Póki co z cieszyńską kanapką nie mamy szans, ale warto się wzajemnie wspierać. – Przekonuje Michał Paluch, współorganizator Freestyle City Festival. 

Historia kanapki   
Pierwszą kanapkę na świecie według legendy przyrządził żyjący w I w. p.n.e. rabin Hillel Starszy. Przygotował haroset mający przypominać Żydom o ich cierpieniach, których doznali pod egipskim panowaniem. Między dwa kawałki macy umieścił mieszankę orzechów, jabłka, przypraw, wina i gorzkich ziół.  W średniowieczu kucharz hrabiego Sandwicha przygotował kanapkę mocząc dwa kawałki chleba w sosie, a następnie włożył do środka pokrojone mięso. Dzieki temu zabiegowi hrabia nie musiał odrywać się od gry w karty którą uwielbiał. W XIX. wieku kanapki dotarły do USA, dzięki książce kucharskiej Elisabeth Leslie. Angielka zawarła w niej przepisy na kanapki z szynką, które sugerowała przyrządzać jako danie główne. Na początku XX wieku piekarnie zaczęły sprzedawać chleb krojony. Kanapka zaczeła się rozwijać i zmieniać, nastał czas hamburgerów, hot dogów, tortilli i kebabów. Jeśli chodzi o historię cieszyńskiej kanapki, Pani Maria Skowronek, pracownica sklepu garmażeryjnego zarzekła sie, że kanapki w PSS Społem pamięta od dziecka. Potwierdza przy tym, że od zawsze najlepiej sprzedają się te ze śledziem. Faktem jest, że na kanapki jest olbrzymi popyt, podobno żaden bankiet w mieście nie może odbyć się bez tego specjału.

Podczas Freestyle'ovego Festiwalu w Sklepach PSS Społem przy ul. Regera 3 oraz ul. Głębokiej 1 pojawią się kanapki śledziowe z chorągiewką zawierające logo imprezy a także podawane będą na specjalnej zielonej serwetce. Ich ilość będzie wynosiła 600 sztuk na każdy dzień, w piątek i sobotę. Zarząd PSS Społem przewidział również kupony dla wolontariuszy.

                                
       Weronika Brzukała, Michał Paluch Biuro Prasowe Festiwalu
 

źródło: ox.pl
dodał: CR

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: