Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 1525komentarzy: 0

Żeby mózg nie zjełczał...

19-02-2016 12:00

Drugie spotkanie w tym roku w skoczowskim Klubie Zdrowia organizowanym przez Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w ramach cyklu ''Sposób na zdrowe życie'' traktowało o mózgu. Promotorka zdrowia Iwona Deperas poprowadziła 15 lutego br. prelekcję na temat pn. ''W zdrowym ciele zdrowy mózg''.
Żeby mózg nie zjełczał... Iwona Deperas, fot. Natasza Gorzołka/ox.pl

Spotkanie, które odbywa się tradycyjnie w trzeci poniedziałek miesiąca w Zespole Szkół nr 1 w Skoczowie poświęcone było zagadnieniu: Jak dieta wpływa na nasz mózg. Prelegentka przypomniała na początku o podstawowych złych nawykach żywieniowych, jak nadmierne spożywanie cukru czy białka.

– Mózg zbudowany jest w 60% z tłuszczu, dlatego musi być ciągle dostarczany właściwy budulec do tego mózgu, ale to musi być odpowiedni budulec, a nie byle jaki. Choć jesteśmy przyzwyczajeni, że podstawą jest kotlet na talerzu, czyli białko zwierzęce, to odchodzi się od tego powoli. Jeśli ktoś preferuje dietę mięsną, to owszem, ale coraz mniejsze porcje mięsa. Coraz bardziej wiemy, żeby lepiej nie było to opiekane, smażone, żeby było mniej soli. Nasz mózg lubi całkiem coś innego – mówiła prelegentka.

Co dokładnie? Po pierwsze tlen, nasz mózg potrzebuje tlenu do dobrej pracy, więc najlepszym odpoczynkiem jest ruch, a nie siedzenie na kanapie z włączonym telewizorem. Po drugie mózg potrzebuje tłuszczu. Ale dobrze, żeby to były dobre tłuszcze – zawarte m.in. w orzechach. Skoro mózg jest zbudowany z tłuszczów, ważne, by je dobrze chronić: - Warzywa i owoce to najlepsze źródło antyoksydantów, chronią tłuszcze naszego mózgu przed wolnymi rodnikami. Jeżeli bramy nie pomalujemy farba antykorozyjną, to nam skoroduje... Masło po dłuższym czasie jełczeje… Żeby nasz mózg nie „zjełczał” trzeba zalać go taką farbą antykorozyjną, a są nią antyoksydanty znajdujące się w warzywach i owocach, ale najlepiej jedzonych na surowo – tłumaczyła dietetyczka.

Co ciekawe, dobre odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Przy złej pogodzie chętniej sięgamy po słodycze, dają nam chwilowy skok serotoniny i energii, ale tylko chwilowy: - Cukier tak naprawdę zabiera nam z organizmu to, co najlepsze. Serotonina, neuroprzekaźnik, robimy to, co ona chce, jeśli jesteśmy przygnębieni sięgamy po połączenie czegoś słodkiego i tłustego, czegoś kremowego, najlepiej połączenie cukru z tłuszczem, wtedy podnosi się nam poziom serotoniny i odczuwamy błogie zadowolenie. Lepiej, żebyśmy wtedy sięgnęli po marchewkę, jabłko, suszone morele, które mają więcej cukru i są zdrowsze – tłumaczyła prelegentka.

Jak opowiadała Deperas, naukowcy zauważyli, że jeśli jemy dużo produktów wysokobiałkowych np. mleko, mięso, pasztet, podroby, masło to nie dość, że są ciężkostrawne to utrudniają pracę tryptofanowi - jeden z aminokwasów (każde białko musi być w naszym organizmie przetworzone na proste aminokwasy, z których nasz organizm buduje swoje własne białka i jednym z tych aminokwasów jest tryptofan), z którego wytwarzana jest właśnie serotonina, ma utrudnioną drogę do mózgu. – Jeśli naszym źródłem energii są w większości węglowodany, ale nie węglowodany proste – białe mąki, biały ryż, biały makaron, ale np. pełnoziarnisty makaron, pełnoziarnista mąka, dużo kasz, to wtedy insulina (ona ma różne zadania – ale po pierwsze zabiera glukozę z krwiobiegu i wprowadza ją do komórki i tam następuje spalanie glukozy i mamy energię) zabiera aminokwasy – w tym tryptofan - i ułatwia im drogę do mózgu. To jest aminokwas, z którego są produkowane neuroprzekaźniki – melatonina, jak wiemy odpowiedzialna za zdrowy sen i serotonina odpowiedzialna za to, że jesteśmy ciągle uśmiechnięci – tłumaczyła Iwona Deperas.

Kolejna przyczyną, dla której powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw oraz nasion strączkowych i kasz i zbóż, a nie cukru i tłuszczu są inne neuroprzekaźniki ważne w naszym funkcjonowaniu – noradrenalina, adrenalina i dopamina – dla których wytworzenia potrzebne są minerały i witaminy – żelazo, magnez, cynk miedź, dużo witamin z grupy B i witamina C. Niedobór każdego z neuroprzekaźników obija się fatalnie na naszym samopoczuciu – np. brak serotoniny pociąga za sobą niecierpliwość, drażliwość, agresywność, frustrację, wzmożony apetyt na słodycze, podatność na uzależnienia, a dopaminy utratę możliwości, zamknięcie się w sobie, chwiejność emocjonalną, stany depresyjne, paraliżujący lęk na zapas i inne. – W zależności, jakie jest nasze śniadanie, nasz obiad, taki będzie i nasz nastrój – podkreślała prelegentka.

Całego wykładu Iwony Deperas oraz innych prelekcji ze spotkań Klubu Zdrowia można posłuchać na stronie: skoczow.maranatha.pl

 

Za miesiąc, 21 marca o godz. 18.00 kolejne spotkanie Klubu Zdrowia pt: "Co złego jest w otyłości” poprowadzi dr n. med. Krzysztof Wierzbicki.

 



Natasza Gorzołka

zródło: OX.PL
dodał: NG 19-02-2016 12:00
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

W Twoim imieniu (odc.8). Nie ma mocnych na wiślańskie korki...

25-08-2016 20:00

Brakuje parkingów? Obwodnicy? Objazdów? Kierowania ruchem? Pieniędzy? A może czego innego? Przyczynek do źródła powstawania oraz problemu korków w Wiśle.

wyświetleń: 1474komentarzy: 5

Portal OX.PL poleca!

25-08-2016 18:00

Jakie imprezy odbywać będą się w najbliższym czasie w regionie? Czego nie wolno przegapić? Zapraszamy Was na kolejny odcinek wideozapowiedzi.

wyświetleń: 527komentarzy: 0

O Morcinku nad jego grobem

25-08-2016 17:15

O rocznicy urodzin Gustawa Morcinka pamiętano także w Cieszynie, gdzie pisarz spoczywa na Cmentarzu Komunalnym. Dziś (25 sierpnia) w samo południe złożono na jego pomniku kwiaty, zapalono znicze, a zgromadzeni wysłuchali opowieści Rozalia Wawronowicz - kierownik Muzeum Gustawa Morcinka w Skoczowie o pisarzu.

wyświetleń: 595komentarzy: 0

Ustroń - będzie się działo!!!

25-08-2016 15:30

Tydzień Kultury Beskidzkiej za nami, ale nie oznacza to końca prezentacji i spotkańa z folklorem. Od 20 sierpnia trwa w naszym regionie Międzynarodowy Studencki Festiwal Folklorystyczny. Wielki finałowy koncert odbędzie się w sobotę w Ustroniu. Ale wydarzeń w ten weekend w Ustroniu sporo.

wyświetleń: 1107komentarzy: 0

Chrystus na strumieńskim rynku odzyskał swój blask

25-08-2016 14:15

Jest nieodzownym elementem strumieńskiego Rynku. Od 130 lat chroni miasto i jego mieszkańców, towarzyszyła wielu wydarzeniom, które miały miejsce w przeszłości Strumienia. W minioną niedzielę 21 sierpnia odbyło się uroczyste poświęcenie Figury Chrystusa Króla, która po gruntownym remoncie odzyskała swój dawny blask.

wyświetleń: 582komentarzy: 2

Wspominali pisarza

25-08-2016 12:40

Złożeniem kwiatów pod pomnikiem Gustawa Morcinka w Skoczowie, uczczono dziś (25.08) 125. rocznicę urodzin pisarza. W uroczystościach wziął udział m.in. wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

wyświetleń: 858komentarzy: 0

Ten Proffesor Cię nauczy!

25-08-2016 11:00

Chcesz zdobyć zawód, dokształcić się, zdobyć nowe kwalifikacje? I to za darmo, ucząc się jedynie 4 dni w miesiącu? Bezpłatna szkoła PROFFESOR w Skoczowie czeka na Ciebie! Trwa nabór do SZKÓŁ POLICEALNYCH OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH! Jasno, przystępnie, profesjonalnie, nowocześnie, rzetelnie i na dodatek za darmo...? Czy to możliwe, żeby nauczanie takie było? Tak! Tylko w Skoczowie jest Szkoła, która oferuję naukę na bardzo wysokim poziomie zupełnie bezpłatnie! Jaka? Sprawdź sam!

wyświetleń: 1119komentarzy: 0

Kajto: decydująca batalia lidera

25-08-2016 09:15

Rywalizacja w FIA ERC wkracza w decydującą fazę – czeski Rajd Barum (26-28 sierpnia) będzie najbliższym wyzwaniem Kajetanowicza i Barana. Załogę Lotos Rally Team czeka 230 km ścigania na 15 wąskich, podbijających i dziurawych czeskich odcinkach, na których miejscowi kierowcy narzucają szalone tempo. Będzie tym bardziej emocjonująco, ponieważ– Kajetanowicza i Barana tylko 3 punkty dzielą od obrony tytułu już na dwie rundy przed końcem mistrzostw.

wyświetleń: 527komentarzy: 0

Bułgaria, Grecja, Chorwacja? Gdzie wypoczywaliśmy najchętniej w te wakacje?

25-08-2016 07:30

Choć za wcześnie jeszcze na całkowite podsumowanie sezonu 2016, bo część z nas na urlop wybiera okres września i października, to główna wakacyjna fala już za nami. Przez lipiec i sierpień wypoczywały bowiem głównie rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Gdzie najchętniej mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego jeździli w te wakacje?

wyświetleń: 2251komentarzy: 3

Pisarz śląski - Gustaw Morcinek

24-08-2016 19:00

O Śląsku Cieszyńskim pisał, że powstała z 'uśmiechu Pana Boga', w twórczości opisywał życie codzienne mieszkańców tej ziemi, nawiązywał do pracy górnika, którym sam w młodzieńczych latach był. Jemu przypisuje się pomysł zmiany nazwy Katowic na Stalinogród, choć decyzje o tym zapadły zanim, jako poseł, odczytał to z sejmowej mównicy. Jutro mija 125 rocznica urodzin Gustawa Morcinka, pisarza ze Skoczowa.

wyświetleń: 1458komentarzy: 2
loading...
Kontakt z redkacją