Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Wigilia bez karpia?

Czy to nie ironia, że właśnie przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, kiedy ustawiają się największe kolejki po karpia - przypada Dzień Ryby ?

Dzień Ryby przypada na 20 grudnia. Ustanowiony został przez Stowarzyszenie Empatia, które każdego roku apeluje "Daj karpiowi swięty spokój. A później podaruj to samo innym rybom". Wielu z nas jednak nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia.

- Musi być tak jak barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa i makowiec
– mówi Grażyna Iwaniec z Cieszyna, która w kolejce po świąteczną rybkę ustawiła się już dużo wcześniej – Nie odkładam zakupu karpia na ostatnią chwilę z dwóch powodów. Po pierwsze przed samymi świętami nie mam na to czasu, a po drugie karp musi być przemrożony, wtedy lepiej smakuje. W dzieciństwie tata wpuszczał karpia do wanny, który ku utrapieniu innych domowników spędzał tam swoje ostatnie chwile (aż do dnia Wigilii). Z siostrą ubolewałyśmy nad jego okrutnym losem. Ileż było próśb i łez "tato, wypuśćmy go". A jednak tradycji zawsze stawało się zadość i na stole każdego roku "lądował" karp.

Ile w tym roku kosztuje nas przyjemność smakowania świątecznej rybki?

W tym roku karpia kupimy już za 9,99 zł za kilogram. Takiej ceny jednak szukać musimy w hipermarketach. W pozostałych sklepach ceny wahają się średnio od 12 zł do 15 zł. - Chcę zjeść zdrową, i smaczną rybę dlatego zawszę kupuję ją ze znanej hodowli, nie patrzę na cenę – mówi stojąca w kolejce mieszkanka Cieszyna – Tu mi jeszcze rybkę oczyszczą i wypatroszą. W domu tylko poporcjuję, doprawię i gotowe.

Chętnych na zakupy nie brakuje.

- Zaczynamy od dziesiątej, ale już wcześniej ludzie przychodzą po ryby. Praktycznie do samego zamknięcia jest ruch – przyznaje sprzedawca – Które ryby najczęściej kupują? Co tu dużo mówić karp to karp, pewnie chodzi o tradycję, bo kupujący często narzekają, że ma dużo ości, że czuć brzydki zapach, ale i tak go wybierają.

A ci, co nie jedzą karpia, zaopatrują się na przykład w pstrąga, którego średnia cena za kilogram wynosi w granicach 16 złotych, lub kupują o cztery złote droższego szczupaka. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, które mają dużo ości, a ceni smak karpia może zaopatrzyć się w filety (ok. 26 złotych za kilogram). Taki smakołyk nadaje się i na patelnię i na galaretę.

 

Barbara Stelmach-Kubaszczyk

 

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: