Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Zgłoś swoje piwo do Konkursu Piw Domowych w Żywcu

Jeśli nawarzyłeś piwa... zgłoś je do konkursu! 15-16.06 br. odbędzie się Konkurs Piw Domowych Birofilia 2012: - Autor zwycięskiej receptury, Grand Championa Birofilia, będzie mógł uwarzyć swoje piwo domowe w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali kilka tysięcy razy większej. Wszystkie koszty produkcji pokryje Grupa Żywiec a piwo trafi na półki sklepowe w całej Polsce 6 grudnia - zachęcają Organizatorzy.

Dwa lata temu mistrzynią domowego piwa została Pani Dorota Chrapek z Pogwizdowa. Być może w tym roku również to zaszczytne miano powędruje do któregoś z mieszkańców Śląska Cieszyńskiego... By do tego jednak doszło, trzeba przystąpić do dzieła. Jak uwarzyć piwo? - Są trzy drogi. Najprostsza to kupienie tzw. brew-kita, czyli puszki z nachmielonym ekstraktem słodowym. W środku znajdziemy również drożdże i szczegółową instrukcję. Ekstrakt rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, a następnie drożdże i fermentujemy przez około 7-10 dni, po tym czasie piwo możemy rozlać do butelek, dozując do każdej około 1 łyżeczki cukru, aby piwo się nagazowało. Piwo w butelkach musi dojrzewać minimum 2 tygodnie. Drugą możliwością jest zakupienie chmielu, drożdży i czystego ekstraktu słodowego. To nieco trudniejsza droga, gdyż ekstrakt trzeba gotować z chmielem około 60 minut, schłodzić, zadać drożdże, a dalej postępować tak jak w przypadku brew-kitów. Najtrudniejsza, ale i dająca więcej satysfakcji jest możliwość trzecia. Potrzebne są cztery składniki: słód (podkiełkowane a następnie zasuszone ziarno zboża), chmiel, drożdże piwne i woda. Pierwszym etapem jest śrutowanie, mielenie słodu, potem dodaje się wody i tak powstaje zacier. Zacier przetrzymuje się w odpowiednich temperaturach (zwykle 40 minut w 64C i 20 minut w 72C) aż rozłoży się skrobia. Kiedy już będzie zacier gotowy, przystępujemy do filtracji. Potem do brzeczki dodaje się chmielu i gotuje ok. 70 minut. Brzeczkę po gotowaniu  trzeba schłodzić i dodać drożdży piwowarskich. Potem piwo fermentuje, czas zależy od gatunku piwa. Na koniec piwo się butelkuje. Na degustację zwykle trzeba jeszcze poczekać od 2 tygodni w przypadku lekkich piw pszenicznych do kilku miesięcy w przypadku porterów czy mocnych piw belgijskich - opisuje proces warzenia Dorota Chrapek.

Dla miłośników piwa samodzielne warzenie może być nie tylko frajdą, ale i sporą oszczędnością. Warka, czyli 20 litrów piwa (40 butelek) przy samodzielnym wykonaniu będzie kosztowała około 60 zł.: - Koszty nie są wysokie. Brew-kit to koszt około 50-70 zł.Starcza on na wyprodukowanie 20 litrów piwa. Zestaw z chmielem, drożdżami, słodem to koszt około 50-60 zł. Jeśli ktoś już chce zajmować się bardziej profesjonalnie warzeniem, to na sprzęt wyda około 250 zł. - mówi mistrzyni domowego piwa.

Jeśli ktoś chciałby jeszcze spróbować swoich sił w konkursie, powinien się pośpieszyć. Przygotowanie najprostszego piwa z brew-kitem trwa około 3 tygodni. Ważne też są warunki, które na razie są dobre: - Warunki dolnej fermentacji to około 8-14 stopni Celsjusza, górnej 18-22 stopni. W lepszej sytuacji są piwosze posiadający dobrą piwniczkę, tam łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę - mówi Dorota Chrapek.

Piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych przed 7 czerwca oceni kilkunastoosobowe, międzynarodowe jury i w każdej z 10. kategorii wybierze zwycięzcę. A spośród dziesięciu najlepszych wyłoniony zostanie Grand Championa Birofilia 2012. W zeszłym roku o najwyższy tytuł walczyło 200 piw, zgłoszonych przez 88 piwowarów domowych z całej Polski (w 2010 r. zgłoszono -177 piw; w 2009 r. – 134 piwa). Piwowarzy domowi rywalizują o prestiżową nagrodę - możliwość uwarzenia piwa według własnej receptury w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Pierwszym piwowarem domowym, który warzył swoje piwo w Cieszynie został Jan Krysiak z Chorzowa. Piwo, pod nazwą Bracki Koźlak Dubeltowy, zostało wprowadzone do sprzedaży 6 grudnia 2009 r. Kolejnym zwycięzcą była kobieta - Dorota Chrapek z Pogwizdowa, a jej Pale Ale Belgijskie uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie trafiło do sklepów 6 grudnia 2010 roku. W ubiegłym roku Brackiego Grand Championa Birofilia  2011 wraz z cieszyńskimi mistrzami piwowarstwa uwarzył Jana Szała z Poznania. Najlepsze piwo roku wybrane w czerwcu – Grand Champion Birofilia 2012 - pojawi się w sprzedaży 6. grudnia 2012 r.

W Konkursie Piw Domowych Birofilia 2012 jurorzy będą oceniać piwa w dziesięciu stylach: Bitter, Dry stout, Pils niemiecki, Witbier, Hefeweizen, California Common, Amerykańskie IPA, Rauchbock, Belgijskie Ciemne Mocne Ale i Barleywine. Żeby zakwalifikować się do konkursu należy do 7 czerwca br. zgłosić uwarzone przez siebie piwa: - Zachęcamy wszystkich początkujących jak i doświadczonych piwowarów do sprawdzenia swoich umiejętności w największym tego typu konkursie w Europie. Zwycięzcę poznamy  16 czerwca w czasie Festiwalu Birofilia w Żywcu – mówi Katarzyna Antoniszewska zajmująca się w Grupie Żywiec organizacją Festiwalu.

Konkurs Piw Domowych Birofilia 2012 to jedna z imprez organizowanych w ramach Festiwalu Birofilia 2012 organizowanego przez grupę Żywiec: - Na festiwalu prócz konkursu, którego organizatorem jest Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, będą również inne imprezy: degustacje piwa, wystawy, koncerty. Będzie można bezpłatnie zwiedzać browar w Żywcu - mówi Dorota Chrapek i dodaje: - W ubiegłą sobotę 31.03.2012 w Zebrzydowicach zawiązał się Śląski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. W planach oddziału jest między innymi prowadzenie warsztatów z domowego piwowarstwa na terenie Śląska Cieszyńskiego. Mamy nadzieję, że znajdą się osoby, które będą chciały wziąć udział w takich warsztatach i dowiedzieć się jak uwarzyć doskonałe piwo we własnej kuchni.

Warto pamiętać, jeśli już zdecydujemy się na warzenie piwa, że możemy nim poczestować znajomych czy rodzinę, ale nie wolno nam trunku sprzedawać.

NG

źródło: OX.PL
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: