Ustrońskie smaki

Świąteczne stoły gospodyń z powiatu cieszyńskiego uginają się od smakołyków, a inwencji paniom nie brakuje. Mógł się o tym przekonać każdy, kto delektował się regionalnymi specjałami podczas Konkursu Wyrobów Kulinarnych na Święta Bożego Narodzenia, jaki odbył się w Ustroniu.
W tym roku do zabawy zgłosiły się panie z ośmiu Kół Gospodyń Wiejskich i trzy osoby w kategorii indywidualnej. Ich pięknie przystrojone stoły oceniali jurorzy oraz mieszkańcy Ustronia, którzy licznie przybyli na degustację. Mówi Barbara Nawrotek-Żmijewska, dyrektor Domu Kultury Prażakówka w Ustroniu.
 
 
Pani Helena Szturc z Goleszowa w pieczeniu cieszyńskich ciasteczek zakochała się dwadzieścia lat temu. Razem z siostrą, która mieszka w Czechach, wymieniają się przepisami i ciągle zbierają nowe pomysły. W tym roku na jej świątecznym stole zagości 48 rodzajów ciasteczek, ale w zeszycie przepisów jest znacznie więcej. W ustrońskim konkursie pani Helena wystartowała w kategorii indywidualnej i za swoje świąteczne słodycze otrzymała wyróżnienie.
 
Słodyczami popisało się również Koło Gospodyń Wiejskich z Lipowca. Jak podkreśla jego przewodnicząca Olga Kisiała, ciastka potrafią łączyć inwencję młodych gospodyń z warsztatem i umiejętnościami doświadczonych pań domu. Członkinie Koła spotykają się co roku i wspólnie pieczą ciastka, którymi później dzielą się.
 
Obok słodkości stół bożonarodzeniowy to głównie ryby, orzechy i grzyby. Na jurorach wrażenie zrobił m.in. pstrąg w jarzynach, na którego przepis podaje Joanna Cienciała z Koła Gospodyń Wiejskich w Dębowcu.
 
 
Były też propozycje mniej postne, mówi Janina Wantulok z Koła Gospodyń Wiejskich z Lesznej Górnej.
 
 
Przepiórki, sałatki śledziowe, kotlety grzybowo-orzechowe oraz tradycyjna kapusta z grochem i grzybami – gospodynie chętnie podawały przepisy na wszystkie specjały. Smak i aromat oceniało jury w składzie Jarosław Lubeckie – przewodniczący, Grzegorz Nikiel i Grzegorz Bilnicki. Wszyscy są na co dzień szefami kuchni dużych restauracji i wszyscy zgodnie twierdzą, że od gospodyń mogli się bardzo wiele nauczyć.
 
Choć trudno było wydać jednoznaczny werdykt jury postanowiło przyznać następujące nagrody:
 
Kategoria: „Ciasta, ciasteczka i słodkości”
I miejsce – KGW Kozakowice
II miejsce – Zofia Bojda
III miejsce – Alina Czyż
 
Kategoria: „Pasztety i wędzonki”
I miejsce - KGW Leszna Górna
II miejsce - KGW Ustroń Lipowiec
III miejsce - KGW Ustroń Centrum
 
Kategoria „Potrawy z ryb”
I miejsce - Brenna
II miejsce - Wiślica
III miejsce - Ustroń Nierodzim
 
Wyróżnienie za cieszyńskie ciasteczka - Helena Szturc
Wyróżnienie za pstrąga w sosie jarzynowym – KGW Dębowiec
 
Wszystkim nagrodzonym gratulujemy i życzymy wyjątkowo smacznych świąt.

JB
źródło: ox.pl
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją