Święta tuż tuż- z serii Kulinarny Atlas Ryb - wszystko o amurze
Skąd amur?
Amur biały (Ctenopharyngodon idella Valenciennes) jest gatunkiem pochodzącym z Azji. Ze względu na odżywianie się wodną roślinnością naczyniową wprowadzany do zbiorników wodnych w różnych częściach świata w celu ograniczenia przy jego pomocy zarastania zbiorników. Do Polski sprowadzony w połowie lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Występuje w formie dzikiej w większych ciekach oraz naturalnych jeziorach i sztucznych zbiornikach wodnych. Jest rybą stosunkowo trudną do wyłowienia na wędkę. W zbiornikach naturalnych dorasta więc do znacznych rozmiarów. Nie rozmnaża się w naszych wodach naturalnych. Trafiające do konsumpcji amury pochodzą najczęściej ze stawowych gospodarstw rybackich.
Jak się hoduje amura?
Jego chów w stawach prowadzony jest w polikulturze z karpiem oraz innymi gatunkami ryb. Niestety nie sprawdziły się, w warunkach stawowych, jego zalety związane z wyżerowywaniem roślinności naczyniowej. Obecność innego pokarmu, na przykład ziaren zbóż wykorzystywanych do dokarmienia karpi, powoduje, że amur szybko przestawia się na ten, bardziej kaloryczny pokarm, i przestaje wyjadać rośliny. Staje się przez to konkurentem dla karpia. Niemniej, biorąc pod uwagę dobre tempo przyrostów biomasy ryb częściowo uzyskiwane na pokarmie w postaci roślin naczyniowych, jego zalety kulinarne, wartości pokarmowe oraz technologiczne, amur stanowi liczącą się pozycję w krajowej konsumpcji ryb słodkowodnych.
Jakie są walory smakowe i wartościowe amura?
Jego mięso jest dosyć jędrne co zwiększa możliwy zakres jego wykorzystania kulinarnego. W niektórych kuchniach konkuruje z karpiem.
Jak przyrządzić amura? Zobaczcie film
Zobacz też: Kulinarny Atlas Ryb - karp
Zobacz też: Kulinarny Atlas Ryb - sum
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych
Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.