X Festiwal Nauki w Cieszynie
- Zgubny wpływ na pracę mózgu mają głodówki. Nieregularne i skąpe żywienie sprawi, że będziemy odczuwać bóle głowy, problemy z koncentracją i znudzenie. Głód powoduje, że trudniej utrzymać koncentrację, mózg potrzebuje paliwa, czyli energii dostarczanej za pośrednictwem przyjmowanych pokarmów – tłumaczyła Ilona Jadwińska w czasie trwania wydarzenia.
Co więcej, jako czynniki osłabiające pracę mózgu można wskazać spożywanie dużych ilości żywności wysokoprzetworzonej, niedobory żywieniowe kwasu foliowego, witamin z grupy B, czy też nadmiar białka zwierzęcego. Jak wskazywała prowadząca, nadmiar białka zwierzęcego jest ostatnio czestym problemem, ze względu na niektóre, popularne ostatnio, rodzaje diet. Dodatkowo jeżeli odżywiamy się prawidłowo, a wciąż mamy problemy z pamięcią, czy koncentracją, problemem mogą okazać się choroby nerek, łuszczyca, cukrzyca, czy też niedoczynność tarczycy.
Jak dowiedzieli się uczestnicy wykładu, składniki żywności stymulują produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników. Te ostatnie mają wpływ na samopoczucie, nastroje i zachowanie, regulują również procesy poznawcze, poziom czujności i gotowość do działania. Mózg ludzki składa się w większości z wody i tłuszczu, dlatego te dwa składniki są niezbędne do jego prawidłowej pracy.
Odpowiednia dieta, to dieta dostosowana do potrzeb organizmu, nie może jednak być zbyt restrykcyjna. Należy pamiętać o zachowaniu równowagi, pomiędzy spożywaniem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, które dostarczają nam tłuszczu, czy białka oraz pokarmami, które są bogate w witaminy, gdyż te również odpowiadają za prawidłową pracę mózgu. Jeżeli uda się zachować odpowiednią dietę, będziemy bardziej kreatywni, nie będziemy również odczuwać przemęczenia, znużenia, czy też rozdrażnienia.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.


Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
