Właściwości i zastosowanie, czyli wszystko o aloesie
Spotkali się, by porozmawiać o zdrowiu, dlaczego? Bo zdrowie to czysta przyjemność – taki też był tytuł spotkania, które zorganizowano we wtorek (19.08) w Cafe Muzeum w Cieszynie. Zawsze staraliśmy się, żeby w naszej kawiarni, jakość była najważniejsza. Aby tak się stało, to surowce, z których produkuje się nasze ciasta muszą być wyśmienite, naturalne i co najważniejsze, zdrowe. Stąd pomysł, żeby zorganizować cykl spotkań „Zdrowie to czysta przyjemność”. Pierwsze spotkanie, jakie przygotowaliśmy, kręciło się wokół gongów tybetańskich. Zorganizowaliśmy seans, tak zwaną kąpiel w gongach tybetańskich, który spotkał się z bardzo miłym i sympatycznym odbiorem. Wtedy wymyśliłem hasło naszych spotkań. Zacząłem myśleć ,jak to poprowadzić dalej. Bo chciałem, żeby produkty zdrowotne tworzyły spójną całość z naszymi ciastami produkowanymi na naturalnych surowcach – mówi Mariusz Dębicki z Cafe Muzeum.
Tematem drugiego spotkania był aloes, jako zielona skarbnica zdrowia. Cenne informacje o tej znanej już od tysięcy lat roślinie przekazała uczestnikom spotkania Stefania Pisarzowska. Można się było dowiedzieć między innymi, iż ten zielony sukulent rośnie m. in. w Meksyku, na Madagaskarze, Wyspach Kanaryjskich i Półwyspie Arabskim. Jak również, że ekstrakt z aloesu wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, przyspiesza proces gojenia się ran oraz pobudza wzrost i naprawę skóry. Zaś sam miąższ wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Na tym jednak nie koniec. Podczas spotkania poruszono również wiele innych ważnych aspektów. Będę mówiła o diecie, bo ona jest podstawą. O zagrożeniach, o oczyszczaniu organizmu. Powiem również, na co warto zwrócić uwagę, żeby móc się cieszyć zdrowiem do późnej starości – mówiła jeszcze przed wykładem Stefania Pisarzowska.
Stefania Pisarzowska, bardzo często podczas spotkania podawała swój przykład. Ja nie chodzę do lekarza już od 9 lat. Pani Stefania podkreślała, jak ważna jest w życiu odpowiednia dieta. Dziś w produktach mamy barwniki, emulgatory, konserwanty, poprawiacze smaku. 6 do 8 kg zjadamy tego wszystkiego na rok. I musimy pomóc naszemu organizmowi, żeby to wszystko, co złe wyrzucić. Bo trzeba pamiętać, że chociaż nasz organizm ma zdolność samooczyszczania, to w pewnym momencie, przy niezdrowej diecie, zaprotestuje i zaczną się schody - tłumaczyła Stefania Pisarzowska.
Uczestnicy spotkania mogli więc dowiedzieć się co nieco o zdrowiu, przy okazji popijając aloesowe drinki. Spotkania z cyklu „Zdrowie to czysta przyjemność” planujemy organizować co miesiąc. 26 września będzie kolejne spotkanie z gongami tybetańskimi.
MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.