Wisła - smaczny konkurs
Kilkanaście osób prywatnych i przedstawiciele wiślańskich domów wczasowych wzięli udział w Konkursie na Wielkanocne Wypieki. Jak zwykle nie zabrakło na tym naszym wielkanocnym stole pasztecików, jajek faszerowanych no i murzynów. Był biały, ale w naszym regionie spotyka się i te czarne w wersji z ciemnym, razowym pieczywem – mówi Maria Bujok, dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury. Prace nagradzano w trzech kategoriach, wynik musiał być sprawiedliwy, to za sprawą licznego grona jurorów. Oceny wystawiali wszyscy, którzy potraw skosztowali.
W kategorii wypiek na słodko pierwsze miejsce przypadło mazurkowi, który przygotowali kucharze z Domu Wczasowego Beskidy. Anna Bujok musiała zadowolić się miejscem drugim, ona również upiekła mazurka. III miejsce przypadło Marcie Papierzyńskiej za wielkanocną babę.
W kategorii dania słone, bezkonkurencyjny okazał się pasztet z kaczki autorstwa Józefa Łupieżowca. Jak tłumaczy - przepis jest bardzo prosty, pieczemy kaczkę w całości, potem ją zmieliłem, dodałem cebuli, bułki namoczonej w mleku. Kolejny dodatek to żurawina, która nadaje smaku całości. Wszystko mieszamy i zapiekamy.
Miejsce drugie przyznano Beacie Miś, za trójkolorową roladę. Trzecie miejsce w tej kategorii zajął barszczyk przygotowany przez ekipę z DW Beskidy.
Nagrody przyznano również za wypieki dekoracyjne, pierwsze miejsce przyznano torcikowi z koszykiem autorstwa Anny Frask, drugie miejsce zajęła Joanna Hernik za wielkanocne koszyczki, które stworzyła Joanna Hyrnik. Trzecie miejsce przyznano za kurkę z ciasta drożdżowego z grzybkami – upiekła ją Irena Hławiczka.
JB
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.