Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Prosty karp pokonał rywali

W sali skoczowskiego Domu Kultury spotkali się miłośnicy dobrej kuchni regionalnej. Tym razem na stołach królowały ryby. Za nami kolejny Konkurs 'Kulinarny Atlas Ryb' zorganizowanego przez Lokalną Grupę Rybacką.

Kolejny raz Lokalna Grupa Rybacka ‘Żabi Kraj’ zorganizowała Międzyregionalny Konkurs Kulinarny - „Kulinarny Atlas Ryb”. Tym razem członkowie jury mieli sporo pracy, bo skosztować musieli 22 potrawy. Oczywiście królował karp, ale i inne ryby zagościły na stole. Oceniamy walory smakowe i dobór składników do przyrządzenia potrawy, ale i samą jej aranżację - zdradza przewodnicząca jury Irena Białowąs.

posłuchaj


Kiedy jury smakowało kolejne potrawy, zobaczyć można było kulinarne pokazy przygotowane przez Remigiusza Rączkę. Wiele osób z zaciekawianiem podpatrywało, jak znany z telewizyjnego programu mistrz kuchni na żywo pokazuje jak przyrządzić potrawy.
Z Jastrzębia Zdroju na konkurs przyjechał Łukasz Skonieczny. Zaprezentował jurorom tatar z pstrąga i karpia z espumą. Podstawa to świeże składniki i dobrze wyfiletowane ryby – mówi Skonieczny. Kolejną ciekawą propozycją był karp w chrzanowo - musztardowych chmurach, który przygotowała Beata Tokarzewska.

posłuchaj

Tych przepisów jest tak dużo, że trudno wszystkie spamiętać
– śmieje się prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Krzysztof Szymura. Jak zdradza, prywatnie na wigilię preferuje tradycyjnego karpia smażonego w panierce. To na święta, ale od wigilii do wigilii trzeba smakować innych ryb i różnych potraw z nimi związanych. Na konkursie pojawił się karp w czekoladzie, to też swego rodzaju eksperyment kulinarny. Ale są też i stare przepisy, które wracają do łask - mówi. Jak dodaje, kilkuletnia działalność LGR przynosi efekt w postaci większej ilości łowisk na terenie Ziemi Cieszyńskiej. Ale też zwiększa sie sprzedaż ryb w ciągu roku.

POSŁUCHAJ


Ostatecznie w konkursie wygrała jednak prostota i tradycja. Najlepszą potrawą był karp w świątecznej panierce, który przygotowała pani Anna Gabzdyl. Jak zdradza, sól i pieprz to główne przyprawy. A smaku rybie dodała także cebula, w której leżała ryba.

Posłuchaj

Kolejne miejsca w konkursie zajęły:
2. Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach - Karp w bukiecie warzyw.
3. Beata Tokarzewska - Karp w chrzanowo - musztardowych chmurach.
4. Willa Słoneczna w Dębowcu - Aromatyczna zupa z suma afrykańskiego z białymi szparagami i kluseczkami.
5. Urszula Bieniek - Biała zupa z karpia.
6 . Krystyna Bardas - Karp w sosie słodko-kwaśnym.
7. Łukasz Skonieczny - Tatar z pstrąga i karpia z espumą.



Przepisy na zwycięskie potrawy znajdziecie pod tym linkiem


Jan Bacza

źródło: ox.pl
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: