Prosty karp pokonał rywali
Kolejny raz Lokalna Grupa Rybacka ‘Żabi Kraj’ zorganizowała Międzyregionalny Konkurs Kulinarny - „Kulinarny Atlas Ryb”. Tym razem członkowie jury mieli sporo pracy, bo skosztować musieli 22 potrawy. Oczywiście królował karp, ale i inne ryby zagościły na stole. Oceniamy walory smakowe i dobór składników do przyrządzenia potrawy, ale i samą jej aranżację - zdradza przewodnicząca jury Irena Białowąs.
posłuchaj
Kiedy jury smakowało kolejne potrawy, zobaczyć można było kulinarne pokazy przygotowane przez Remigiusza Rączkę. Wiele osób z zaciekawianiem podpatrywało, jak znany z telewizyjnego programu mistrz kuchni na żywo pokazuje jak przyrządzić potrawy.
Z Jastrzębia Zdroju na konkurs przyjechał Łukasz Skonieczny. Zaprezentował jurorom tatar z pstrąga i karpia z espumą. Podstawa to świeże składniki i dobrze wyfiletowane ryby – mówi Skonieczny. Kolejną ciekawą propozycją był karp w chrzanowo - musztardowych chmurach, który przygotowała Beata Tokarzewska.
posłuchaj
Tych przepisów jest tak dużo, że trudno wszystkie spamiętać – śmieje się prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Krzysztof Szymura. Jak zdradza, prywatnie na wigilię preferuje tradycyjnego karpia smażonego w panierce. To na święta, ale od wigilii do wigilii trzeba smakować innych ryb i różnych potraw z nimi związanych. Na konkursie pojawił się karp w czekoladzie, to też swego rodzaju eksperyment kulinarny. Ale są też i stare przepisy, które wracają do łask - mówi. Jak dodaje, kilkuletnia działalność LGR przynosi efekt w postaci większej ilości łowisk na terenie Ziemi Cieszyńskiej. Ale też zwiększa sie sprzedaż ryb w ciągu roku.
POSŁUCHAJ
Ostatecznie w konkursie wygrała jednak prostota i tradycja. Najlepszą potrawą był karp w świątecznej panierce, który przygotowała pani Anna Gabzdyl. Jak zdradza, sól i pieprz to główne przyprawy. A smaku rybie dodała także cebula, w której leżała ryba.
Posłuchaj
Kolejne miejsca w konkursie zajęły:
2. Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach - Karp w bukiecie warzyw.
3. Beata Tokarzewska - Karp w chrzanowo - musztardowych chmurach.
4. Willa Słoneczna w Dębowcu - Aromatyczna zupa z suma afrykańskiego z białymi szparagami i kluseczkami.
5. Urszula Bieniek - Biała zupa z karpia.
6 . Krystyna Bardas - Karp w sosie słodko-kwaśnym.
7. Łukasz Skonieczny - Tatar z pstrąga i karpia z espumą.
Przepisy na zwycięskie potrawy znajdziecie pod tym linkiem
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.