Warsztaty konkursu kulinarnego EspritChef Junior
W szkoleniu brało udział 12 dzieci, które zostały wybrane podczas półfinału:
1) Fryda Tomasz z Dębowca
2). Heczko Julia ze Skoczowa
3). Heller Mateusz ze Skoczowa
4). Kaczmarzyk Piotr z Goleszowa
5). Kozłowski Oskar z Ustronia
6). Oleksy Emilia ze Skoczowa
7). Przybyła Julia z Cisownicy
8). Siekierka Dominik z Ustronia
9). Smolorz Wiktoria z Ustronia
10). Sobczak Franciszek z Dębowca
11). Szarek Nadia ze Skoczowa
12). Witkowska Maria z Ustronia
Dzieci miały okazję pod okiem Mistrza - Master Chefa Krzysztofa Gawlika - nauczyć się przygotowywać od podstaw wiele potraw, deserów oraz tego, w jaki sposób zaaranżować danie lub deser, aby nie tylko rozpieszczały nasze podniebienia ale też cieszyły oko.
Przez dwa dni warsztatów grupa uczestników uczyła się, jak przygotowywać takie dania jak:
• Rolada wieprzowa w sosie własnym
• Poleśniki z sosem pomidorowym
• Placki z blachy z wędzonym łososiem
• Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
• Pstrąg pieczony
• Ryba zębacz grillowana
• Makrela z pieca
• Rolada z kurczaka z serem mozzarella
• Kasza bulgur, warzywa w maśle, buraczki w miodowej okrasie
• Kruche babeczki z kremem ricotta
• Prażona kasza jaglana z czekoladą
• Paluszki francuskie z twarożkiem
Po zakończeniu warsztatów jurorzy: Krzysztof Gawlik oraz Elżbieta Wantulok przyznawali dzieciom punkty, biorąc pod uwagę ich zaangażowanie , czystość na stanowisku pracy, prezentację potrawy: smak, estetyczny wygląd, kolorystykę, kreatywność. Wybór finałowej piątki nie był łatwy, ale na pewno werdykt był jednogłośny. Do ostatniego etapu – czyli finału konkursu kulinarnego zakwalifikowali się:
1) Kozłowski Oskar z Ustronia
2) Przybyła Julia z Cisownicy
3) Smolorz Wiktoria z Ustronia
4) Sobczak Franciszek z Dębowca
5) Szarek Nadia ze Skoczowa
Zwycięzcom gratulujemy a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział i zapraszamy do kibicowania swoim kolegom i koleżankom podczas finału, który odbędzie się 23 czerwca 2019 r. na rynku w Ustroniu w godzinach od 10:00 do 13:00.
Konkurs „Mały Mistrz Kuchni Regionalnej” jest realizowany z projektu w ramach poddziałania 19.2. „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” dla operacji odpowiadających warunkom przyznania pomocy z zakresu: Promowanie obszaru objętego LSR, w tym produktów lub usług lokalnych - Organizacja imprez kulturalnych, także o charakterze ponadregionalnym.
(red.)

Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
