W kolybie...
21.08.2007 0:00
W naszych letnich podróżach radia 90 dotarliśmy w góry. Kolyba - czyli miejsce gdzie z owczego mleka wyrabia się sery - takie miejsce znajduje się w Koniakowie. Od 4 lat Piotr Kohut nie tylko produkuje ale i pokazuje jak w dawny sposób przerabia się mleko w pyszne oscypki.
POSŁUCHAJ RELACJI
Pierwotnie z mleka owczego produkowano ser o nazwie gruda, później przyszedł czas na oscypki formowane w specjalnych foremkach.
POSŁUCHAJ RELACJI
Które później wędrują do solanki gdzie nabierają twardości. Ostatnim etapem jest wędzenie.
Jednak ważna informacja - prawdziwe oscypki i wszelkie inne owcze sery możemy kupić od późnej wiosny do jesieni - w zimie sprzedawane na targach oscypki są falsyfikatami
POSŁUCHAJ RELACJI
Jan Bacza
POSŁUCHAJ RELACJI
Pierwotnie z mleka owczego produkowano ser o nazwie gruda, później przyszedł czas na oscypki formowane w specjalnych foremkach.
POSŁUCHAJ RELACJI
Które później wędrują do solanki gdzie nabierają twardości. Ostatnim etapem jest wędzenie.
Jednak ważna informacja - prawdziwe oscypki i wszelkie inne owcze sery możemy kupić od późnej wiosny do jesieni - w zimie sprzedawane na targach oscypki są falsyfikatami
POSŁUCHAJ RELACJI
Jan Bacza
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: