II Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
8 załóg wystartowało w II Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny, które odbyły się w miniony weekend. Zadanie nie było łatwe, mięso trzeba było nie tylko na oczach widzów przyrządzać ale co najważniejsze - próbowało go jury składające się z najlepszych szefów kuchni w Polsce.
posłuchaj relacji
Mówi Radiu 90 Jan Sztefek prezes gromady górali na Śląsku Cieszyńskim. Niestety baranina w Polsce a nawet w górach jest mało znana. Kilkadziesiąt ostatnich lat spowodowało, że wypas owieczek praktycznie wymarł. Próbujemy to reaktywować - przekonuje Sztefek - w przyszłym roku barany pojawią się na zboczach Czantorii.
posłuchaj relacji
Baranina to smaczne mięso - uważa Andrzej Bryk wice prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
posłuchaj relacji
Jak widać baranina w Beskidach jeszcze nie do końca jest popularna bowiem laur zwycięstwa odebrali kucharze z Zakopanego.
Jan Bacza
Wyniki:
Pierwsze miejsce i tytuł Mistrzów Polski w Podawaniu Baraniny zdobyli Sylwester Lis i Adam Smoter - Grand Hotel Stamary - Zakopane. Daniem, które jury oceniło najwyżej za smak, technikę i sposób serwowania był Comber jagnięcy zawijany w szpeku z risotto grzybowo-ziemniaczanym w sałatce szpinakowo-pomidorowej.
Drugie miejsce wywalczyła ekipa z Pałacu Mierzęcin, którą tworzyli Paulina Marchewka i Tomasz Rakowski. Podczas kulinarnych zmagań przygotowali Comber jagnięcy faszerowany serem feta i papryką w sosie jałowcowym, podany na szpinaku.
Na podium stanęli także przedstawiciele Tawerny Toscana z Piły – Bartłomiej Pietruszka i Piotr Mazur. Przyrządzili Marynowany w ziołach comber jagnięcy podawany na szpinaku z borowikami w koszyczku z parmezanem z sosem ze świeżych jeżyn.
Zobacz też: Mistrzostwa w podawaniu baraniny w Ustroniu
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
