Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

II Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

8 załóg wystartowało w II Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny, które odbyły się w miniony weekend. Zadanie nie było łatwe, mięso trzeba było nie tylko na oczach widzów przyrządzać ale co najważniejsze - próbowało go jury składające się z najlepszych szefów kuchni w Polsce.

posłuchaj relacji

Mówi Radiu 90 Jan Sztefek prezes gromady górali na Śląsku Cieszyńskim. Niestety baranina w Polsce a nawet w górach jest mało znana. Kilkadziesiąt ostatnich lat spowodowało, że wypas owieczek praktycznie wymarł. Próbujemy to reaktywować - przekonuje Sztefek - w przyszłym roku barany pojawią się na zboczach Czantorii.

posłuchaj relacji

Baranina to smaczne mięso - uważa Andrzej Bryk wice prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

posłuchaj relacji

Jak widać baranina w Beskidach jeszcze nie do końca jest popularna bowiem laur zwycięstwa odebrali kucharze z Zakopanego.

Jan Bacza


 

Wyniki:

Pierwsze miejsce i tytuł Mistrzów Polski w Podawaniu Baraniny  zdobyli Sylwester Lis i Adam Smoter - Grand Hotel Stamary - Zakopane. Daniem, które jury oceniło najwyżej za smak, technikę i sposób serwowania był Comber jagnięcy zawijany w szpeku z risotto grzybowo-ziemniaczanym w sałatce szpinakowo-pomidorowej.

 

Drugie miejsce wywalczyła ekipa z Pałacu Mierzęcin, którą tworzyli Paulina Marchewka i Tomasz Rakowski. Podczas kulinarnych zmagań przygotowali Comber jagnięcy faszerowany serem feta i papryką w sosie jałowcowym, podany na szpinaku.

Na podium stanęli także przedstawiciele Tawerny Toscana z Piły – Bartłomiej Pietruszka i Piotr Mazur. Przyrządzili Marynowany w ziołach comber jagnięcy podawany na szpinaku z borowikami w koszyczku z parmezanem z sosem ze świeżych jeżyn.

 

Zobacz też: Mistrzostwa w podawaniu baraniny w Ustroniu

źródło: Radio 90
dodał: AK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: