Ustrońskie Święto Baraniny
Szukacie uczty dla ciała i dla ducha w klimacie góralszczyzny? Interesuje Was barwna kultura beskidzkiego regionu? A może chcielibyście spróbować smaku dobrze przyrządzonej jagnięciny? Jeśli tak, to koniecznie przybądźcie w sobotę do Ustronia, gdzie po raz kolejny odbędzie się Święto Baraniny połączone z Mistrzostwami Polski w jej Podawaniu.
Tradycyjnie XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a w bardzo nowoczesnej aranżacji, dzięki gościnności firmy RM Gastro. Podczas tegorocznej edycji mistrzostw drużyny będą miały za zadanie przygotowanie dań, których głównymi aktorami, jako danie główne będą udziec jagnięcy z kością lub bez oraz comber jagnięcy z kością lub bez kości w obowiązkowym towarzystwie soczewicy. Natomiast tematem przewodnim deseru będą sery owcze takie jak: bryndza, bundz czy oscypek okraszone polską gruszką i żurawina,
W ramach Święta Baraniny i tym razem nie zabraknie konferencji naukowej. W panelu dyskusyjnym będą brały udział wybitni znawcy owczarstwa reprezentujący różne dziedziny nauki.
Część folklorystyczna Święta Baraniny rozpocznie się na malowniczym ustrońskim rynku głównym o godz.12:00. Otwarcie nastąpi po symbolicznym wystrzale z armaty oraz grze na trombicie. Konferansjerem będzie niezastąpiony Stanisław Jaskułka. Na pierzei rynku, w samym centrum miasta, zaprezentują się stoiska kulinarne. Nie zabraknie także pokazów przyrządzania potraw. wystąpią kapele góralski, odbędą się konkursy dla dzieci, przewidziany jest pokaz strzyżenia owiec.
Wielkie święto góralszczyzny i jagnięciny zakończy ogłoszenie wyników konkursu Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, po czym na scenie pojawi się Grzegorz Buchta, a następnie zespół Relax z Kozienic, który zachęci wszystkich do wspólnej biesiady.
Szczegółowy plan imprezy dostępny jest TUTAJ.
Impreza jest pod patronatem portalu OX.PL
eMBe
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.