Trwa święto strudla
Podobno zajadał się nim sam cesarz Franciszek Józef. Piecze się go głównie jesienią - bo wówczas najwięcej jest jabłek. To strudel - delikatne ciasto z potartymi jabłkami i bakaliami. Właśnie temu ciastu poświęcone jest cieszyńskie święto - festiwal strudla. Już czwarty raz mieszkańcy mogą w cieszyńskich kawiarenkach wypróbować ten specjał.
Wiele osób pyta nas już w lecie kiedy znowy będziemy serwowali to ciasto - mówi nam Mariusz Dębicki z kawiarni mieszczącej się w murach cieszyńskiego muzeum
Ciasto aby miało odpowiedni kształt trzeba naciągać na stolnicy.
Festiwal strudla potrwa w Cieszynie do końca miesiąca a kawiarenki zapraszają nie tylko na słodkie potrawy z jabłkami w tle, ale i na przykład na pieczone kaczki w sosie pomarańczowym z jabłkiem w majeranku.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
