Trówła zamknięta
Cały tydzień Cieszyn żył skarbami, które wyciągano z trówły. To skrzynia, w której dawno temu panna młoda przechowywała swoje wiano. "Skarby z cieszyńskiej trówły" to impreza która ma na celu pokazanie tego wszystkiego czym Śląsk Cieszyński może się pochwalić. Tradycyjne rzemiosła, folklor no i oczywiście regionalna kuchnia. Ta ostatnia towarzyszyła w ostatnim dniu zabawy. Wczoraj na cieszyńskim wzgórzu zamkowym rozstrzygnięto konkurs na najsmaczniejszy sztrudel - czyli delikatne ciasto z nadzieniem jabłek i bakalii. Wygrało ciasto Sandry Kamińskiej. Jak mówi nam młoda zwyciężczyni, tajemnicą smaku jest specjalna odmiana jabłek.
Sztrudel podczas naszego świętowania urasta do miana symbolu - przekonuje Ewa Gołębiowska z cieszyńskiego Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości. Jego przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie - tak samo - jak powinna przechodzić tradycja.
Jan Bacza
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.