Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Trówła zamknięta

Cały tydzień Cieszyn żył skarbami, które wyciągano z trówły. To skrzynia, w której dawno temu panna młoda przechowywała swoje wiano. "Skarby z cieszyńskiej trówły" to impreza która ma na celu pokazanie tego wszystkiego czym Śląsk Cieszyński może się pochwalić. Tradycyjne rzemiosła, folklor no i oczywiście regionalna kuchnia. Ta ostatnia towarzyszyła w ostatnim dniu zabawy. Wczoraj na cieszyńskim wzgórzu zamkowym rozstrzygnięto konkurs na najsmaczniejszy sztrudel - czyli delikatne ciasto z nadzieniem jabłek i bakalii. Wygrało ciasto Sandry Kamińskiej. Jak mówi nam młoda zwyciężczyni, tajemnicą smaku jest specjalna odmiana jabłek.

 

Sztrudel podczas naszego świętowania urasta do miana symbolu - przekonuje Ewa Gołębiowska z cieszyńskiego Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości. Jego przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie - tak samo - jak powinna przechodzić tradycja.

 

Jan Bacza

                                      FOTOREPORTAŻ Z IMPREZY


źródło: Radio 90
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: