Tradycyjny koszyk wielkanocny i dużo pracy dla gospodyń, czyli Wielka Sobota
Dawniej, zgodnie z tradycją ludową, Wielka Sobota była pracowitym dniem dla wszystkich gospodyń. Sporo potraw musiało być przygotowanych znacznie wcześniej, niż na niedzielny poranek, bo tego dnia należało je poświęcić. Co wkładano do koszyka wielkanocnego? - Pieczono ciasta obrzędowe, a więc i przede wszystkim tradycyjnego murzina zwanego też szołdrą, czyli zapieczone wędliny w cieście chlebowym, baranka z biszkoptowego ciasta, babki wielkanocne, kołacze, makowce, zawijoki, mazurki i inne specjały. Dzieci i młodzież malowały jajka, którymi obstawiano wielkanocnego baranka ozdobionego czerwoną kokardką i chorągiewką – wyjaśnia Czesław Stuchlik miłośnik historii i folkloru z Pogwizdowa, dodając, że w koszyku znajdowały się również sałatki, wędliny, sól oraz chrzan. Wszystkie poświęcone pokarmy należało spożyć podczas wielkanocnego śniadania.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.