Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Tradycyjny koszyk wielkanocny i dużo pracy dla gospodyń, czyli Wielka Sobota

Dziś Wielka Sobota dawniej zwana Biołą Sobotą. Tego dnia pełne ręce pracy miały gospodynie domowe, które musiały przygotować nie tylko potrawy na święconkę, ale również wszystkie inne świąteczne frykasy.

Dawniej, zgodnie z tradycją ludową, Wielka Sobota była pracowitym dniem dla wszystkich gospodyń. Sporo potraw musiało być przygotowanych znacznie wcześniej, niż na niedzielny poranek, bo tego dnia należało je poświęcić. Co wkładano do koszyka wielkanocnego? - Pieczono ciasta obrzędowe, a więc i przede wszystkim tradycyjnego murzina zwanego też szołdrą, czyli zapieczone wędliny w cieście chlebowym, baranka z biszkoptowego ciasta, babki wielkanocne, kołacze, makowce, zawijoki, mazurki i inne specjały. Dzieci i młodzież malowały jajka, którymi obstawiano wielkanocnego baranka ozdobionego czerwoną kokardką i chorągiewką – wyjaśnia Czesław Stuchlik miłośnik historii i folkloru z Pogwizdowa, dodając, że w koszyku znajdowały się również sałatki, wędliny, sól oraz chrzan. Wszystkie poświęcone pokarmy należało spożyć podczas wielkanocnego śniadania.

 

źródło: ox.pl
dodał: JŚ

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2021-04-03 18:05:01
Andrzej Dupa: no i obowiązkowo małpka
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: