Spotkanie z Iką Graboń - specjalistką od kawy
Ika Graboń to jedna z największych specjalistek w dziedzinie kawy na terenie Kraju, Jest trenerką basistów, sensorykiem, sędzią w zawodach branżowych a także autorką artykułów oraz książki, której głównym tematem jest kawa. Książka „Kawa. Instrukcja obsługi” najpopularniejszego napoju na świecie miała swoją premierę w 2017 roku, dokładnie w Międzynarodowy Dzień Kawy, czyli 29 września.
Jak wskazuje sama autorka, kawa od zawsze była częścią jej życia. W czasach, gdy pracowała w różnego rodzaju restauracjach, jakość serwowanej kawy ulegała natychmiastowej poprawie. Sensoryk zajmuje się smakiem oraz zapachem, trzeba mieć niezwykle wyczulone zmysły, a zwłaszcza zmysł węchu, aby móc zajmować się kwestiami tego typu. Dzięki nadzwyczajnej wrażliwości na smak oraz zapach, kawa staje się czymś więcej niż tylko napojem, gdyż trzeba użyć odpowiednich ziaren oraz zaparzyć je w odpowiedni sposób.
- Kawa towarzyszy mi od dawna. Uwielbiam jej zapach, lubię ją pić rano. Piję dużo kawy, nie oznacza to jednak, że zrezygnowałam z innych napojów. Cenię sobie również na przykład dobrą herbatę – opowiadała Ika Graboń – są zapachy, które człowiekowi szczególnie odpowiadają, tak jak w moim przypadku zapach kawy, są również takie, które niezwykle człowieka drażnią. Osobiście nie znoszę na przykład zapachu nie do końca wysuszonego prania – uzupełniła.
Książka Iki Graboń to nie tylko ogólne informacje na temat samej kawy. Na poszczególnych stronach można znaleźć zarówno dane dotyczące palenia kawy, ale również określone przepisy i porady, w jaki sposób przygotowywać kawę, po jaką sięgać i w jaki sposób dokonywać wyborów, aby czerpać z kawy maksymalną przyjemność.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.