Premiera Rye Wine Cieszyńskiego
W czwartek w zabytkowej piwnicy cieszyńskiego Browaru Zamkowego odbyła się inauguracja nowego typu piwa, warzonego w browarze przy Wzgórzu Zamkowym. Autorem receptury jest Mariusz Bystryk. Jest to piwo górnej fermentacji, ciemnego koloru, z 9,9% zawartości alkoholu. - Rye Wine to najbardziej zaskakujące i intrygujące piwo, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Sprawcą całego zamieszania jest słód żytni – wymagający, a przez to rzadko stosowany w piwowarstwie surowiec. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo, a w zasadzie żytnie wino – opisują nowy produkt przedstawiciele Browaru Zamkowego.
Cieszyńska prezentacja piwa odbyła się w tym samym czasie, co ogólnopolska – piwo zostało przedstawione na gali nagród Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. W Browarze na każdego zainteresowanego czekał kupon na małe piwo Rye Wine, dzięki czemu większość gości miała szansę zapoznać się nowym produktem.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.