Nie tylko ta z torebki...
13.06.2011 15:25
Pijemy ją codziennie. Nawet się nie zastanawiamy jaki ma smak. Po prostu wkładamy torebkę do szklanki, zalewamy wrzątkiem - i już jest. Herbata.
Ale znawcy tego naparu dobrze wiedzą, że prawdziwy jej smak to liście a zieloną pije się zalewając ją kilkukrotnie, zwiększając za każdym razem temperaturę wody. Powracamy do Święta Herbaty, które w miniony weekend odbyło się w Cieszynie. tutaj o tym napoju można było dowiedzieć się wszystkiego.
Dla znawców, każdy element jej parzenia i podania ma znaczenie. Zaczynamy od wrzątku - mówi Roman Wirth.
Kiedy jednak poradziliśmy już sobie z zaparzeniem herbaty - trzeba ją z czegoś wypić. Najlepiej ze specjalnej czareczki - przekonuje ceramik Andrzej Bera
Ale podczas Święta Herbaty, roślina ta posłużyła także do zrobienia mandali.
- mówił Bartłomiej Hodyń z krakowskiego stowarzyszenia "Smaki Świata".
Jan Bacza
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: