Konkurs Wyrobów Kulinarnych
Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych na Święta Bożego Narodzenia, którego organizatorem jest Miejski Dom Kultury „Prażakówka” w Ustroniu zaprasza do „smacznego” uczestnictwa Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne z regionu Śląska Cieszyńskiego.
Impreza odbędzie się przy współpracy Urzędu Miasta Ustroń, patronat nad nią objął Czesław Gluza Starosta Powiatu Cieszyńskiego oraz Ireneusz Szarzec Burmistrz Ustronia.
Konkurs rozpocznie się 17 grudnia o godz. 10.00 w sali widowiskowej MDK „Prażakówka” w Ustroniu. Wyroby kulinarne oceniane będą w trzech kategoriach: I - ciasta, ciasteczka i inne słodkości, II - pasztety i wędzonki, oraz III kategoria - potrawy z ryb. Jury oceni między innymi smak, jakość, zapach, zgodność receptury z tradycją, wystrój stoiska, jak również nazwy gwarowe przygotowanych wyrobów kulinarnych związane z własnym regionem, i oryginalność.
Celem konkursu jest ukazanie naszego kulinarnego dziedzictwa oraz prezentacja i dokumentacja wypieków z własnego regionu, zwłaszcza tych, które przygotowane zostały według dawnych już zanikających receptur. Dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach przewidziane są nagrody pieniężne i rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymują pamiątkowe dyplomy.
bsk
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.