Konkurs na najlepszy przepis kuchni cieszyńskiej
Współczesne gotowanie to mieszanina smaków z całego świata. Cierpi na tym regionalna kuchnia, która pełna jest smakowitych ciekawostek. Konkurs na cieszyńskie danie organizowany jest po to, by ocalić cieszyńską kuchnię od zapomnienia.
- Zależy nam na tym, by podtrzymywać tradycję gotowania cieszyńskiego. Nie chcemy żeby ślad po cieszyńskiej kuchni zaginął gdzieś pomiędzy pizzą a kebabem - mówi Renata Karpińska, naczelnik Wydziału Promocji i Informacji w Cieszynie.
By wziąć udział w konkursie należy przesłać przynajmniej jeden przepis kulinarny na tradycyjne danie kuchni cieszyńskiej. Jeden uczestnik może zgłosić kilka przepisów. Co stanie się z przepisami po konkursie?
- Najlepsze przepisy opublikujemy, najprawdopodobniej w formie kalendarza na rok 2013 – mówi Renata Karpińska. – Do stworzenia kalendarza potrzebujemy przynajmniej 12 przepisów, natomiast jeśli konkurs spotka się z większym zainteresowaniem i przepisów będzie bardzo dużo rozważymy stworzenie broszury, a może nawet książki. Myślimy także o tym, by nawiązać współpracę z miejscowymi restauratorami, którzy mogliby wprowadzić najciekawsze przepisy do menu okolicznych restauracji - dodaje naczelnik.
W 2004 roku miasto wydało książkę „Tradycje Kulinarne Cieszyna”. To, czy powstanie kolejna tego typu publikacja zależy od tego, ile osób będzie chciało podzielić się swoimi przepisami. Czy gospodynie i gospodarze ze Śląska Cieszyńskiego mają jeszcze w zanadrzu jakieś nieodkryte dotychczas receptury?
- Stare przepisy są jak skarb, a skarbami nie każdy chce się dzielić – stwierdza naczelnik cieszyńskiego Wydziału Promocji. - Mamy świadomość, że nadesłane do nas przepisy mogą kryć w sobie małe sekrety – może to będzie zatajony składnik, albo cenna wskazówka do sposobu wykonania przepisu. Nic dziwnego, że kucharz chce zachować oryginalną recepturę tylko dla siebie – dodaje naczelnik.
Co musi znaleźć się w przepisie? Oczywiście składniki oraz ich ilość, a także dokładny opis sposobu przyrządzania. By przepis był jeszcze bardziej atrakcyjny, warto dołączyć zdjęcie przyrządzonej potrawy oraz ciekawostki na jej temat.
- Nadesłane przepisy niekoniecznie muszą pochodzić od naszej prababci, ważne żeby były tradycyjne, cieszyńskie. Bardzo dobrze jeśli będzie to przepis, który często gości w jadłospisie osoby, która go zgłasza – mówi Renata Karpińska.
Na podstawie nadesłanych przepisów przygotowane zostaną potrawy, które oceniać będzie czteroosobowe jury w składzie: Bożena Pieszka z Technikum Gastronomicznego w Cieszynie, Halina Sajdok-Żyła – prezes Koła Gospodyń Wiejskich Cieszyn – Mnisztwo, cieszyńska restauratorka Alina Bańczyk oraz Renata Karpińska z Urzędu Miasta.
W konkursie może wziąć udział każdy, nawet osoby niepełnoletnie – wystarczy, że złożą deklarację z podpisem rodzica.
Konkurs trwa do 15 grudnia 2011 roku. Przepisy należy dostarczyć osobiście w budynku Ratusza na I piętrze, w pokoju 3 i 4 lub przesłać na adres: Wydział Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie, Rynek 1, 43-400 Cieszyn.
[AG]
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.