Konkurs na cieszyńskie ciasteczka rozstrzygnięty
Konkurs na cieszyńskie ciasteczka organizowany przez zamek Cieszyn rozstrzygnięty. Wczoraj (16.12) miało miejsce oficjalne ogłoszenie wyników. Tym razem zgłoszono 24 zestawy wypieków - 16 w kategorii Tradycja, 8 w kategorii Eksperyment. Jury obradowało w składzie: Krystyna Folwarczny, współautorka książeczki „Cieszyńskie ciasteczka", Krystyna Obszarny, nauczycielka Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Ewa Gołębiowska, dyrektorka Zamku Cieszyn.
Najpierw się ocenia wzrokiem. Tutaj dość łatwo pokazać najzacniejsze tace. Potem patrzymy na zbieżność z tradycją. Oczywiście na estetykę, sposób wykonania. Smak - tutaj zaczyna się przygoda. Potem dochodzi kategoria eksperyment. Wśród eksperymentalnych przepisów znalazły się w tym roku kulki z marchewki, ścieżynki marcepanowe, czy galaretka piwna – te eksperymenty są naprawdę eksperymentalne – mówiła Ewa Gołębiowska.
W tym roku nagrodzono:
Kategoria: Tradycja
I miejsca: Ewa Wojaczek, Cieszyn
II miejsce: Anna Świerczek, Cieszyn
III miejsce: Teresa Papkala, Skoczów
III miejsce: Jolanta Stępnikowska, Strumień
wyróżnienie: Monika Kozieł, Gumna
Kategoria: Eksperyment
I miejsce: Gabriela Bujok, Zebrzydowice
II miejsce: Jadwiga Kruszy, Dzięgielów
III miejsce: Agnieszka Kukuczka, Cieszyn
Autorki zwycięskich wypieków otrzymały Nagrodę Burmistrza Cieszyna (tradycja) oraz Nagrodę Zamku Cieszyn (eksperyment) w wysokości 500 zł każda, pozostałe osoby - nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Nagrodzone wypieki można oglądać na wystawie w Zamku Cieszyn do 6 stycznia 2019 roku.
mat.pras./MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.