Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Koliba pasterska w centrum Wisły

Wisła świętuje. Podczas Tygodnia Kultury Beskidzkiej wiele się dzieje na scenie i poza nią. W piątek będzie można podziwiać prawdziwy szałasz pasterski i poznać tajniki wyrobu owczego sera. W Parku Kopczyńskiego stanęła kolyba pasterska – można tam spotkać się z beskidzką kulturą pasterską.

W piątek, o godz. 16:00 z okazji TKB w parku Kopczyńskiego w specjalnie przygotowanej kolibie, odbędzie się tutaj pokaz robienia serów owczych.
- W Parku Kopczyńskiego oprócz nowej ławy karpackiej, nawiązującej do bramy, która stanęła w Wiśle w czasie Święta Gór w latach międzywojennych, pojawił się kolejny ciekawy akcent - kolyba pasterska, wybudowana tutaj przez wiślańskiego bacę Jana Kędziora – mówi Tadeusz Papierzyński z wiślańskiego Referatu Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu.
Jak dodaje baca to pomysł na pokazanie tradycji beskidzkich pasterzy - Chcieliśmy pokazać ludziom coś naszego, wiślańskiego i tradycyjnego. Są owce, jest prawdziwy koszor, jaki kiedyś był na sałaszach. Ta kolyba to było moje wielkie wyzwanie, bo chciałem pokazać ludziom, którzy przyjadą do Wisły, że tutaj też są owce, że to piękna tradycja - mówi Jan Kędzior.
W piątek, 2 sierpnia o godz. 16:00 w kolybie pasterskiej w Parku Kopczyńskiego, odbędzie się pokaz wyrobu serów pasterskich, który poprowadzi Józef Michałek z Istebnej. Będzie można nie tylko zobaczyć, jak wyrabia się tradycyjne owcze sery, ale także napić się pysznej mulki i spróbować najlepszych serów w regionie, kolibę będzie można zobaczyć do końca TKB.

KD

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować: