Jakie menu w cieszyńskim szpitalu? Zobacz na stronie
Program 25 września tego roku wprowadziło Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach
Posiłki przeznaczone dla świadczeniobiorców są przygotowywane na podstawie opracowanego przez osobę planującą dietę jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie zaś jadłospis zawiera co najmniej informacje o: rodzaju posiłku i jego składzie;) dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli; sposobie obróbki posiłku oraz o obecności alergenów.
Szczegóły dotyczące diety można znaleźć w Strefie Pacjenta w zakładce Dobry Posiłek – ZOBACZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.