Istebna: międzypokoleniowe gotowanie
Po zakończeniu gotowania, jury oceniało m.in. takie dania jak Maćki w kapuśnicy, Placki na blasi ze szpyrkami, Śliwulę, Krew pieczoną, Placek na listku kapusty, czy Bobóle z ziemniokami. Potrawy oceniano pod kątem wspólnego ich wykonania przez dziadków i wnuków, archaiczności dania i oczywiście jego smaku.
Skład sędziowski konkursu stanowili znani kucharze i znawcy regionalnej kuchni: Helena Legierska, Urszula Gruszka, Łucja Dusek-Francuz, Barbara Juroszek, Artur Kupczyk, Maciej Ludorowski oraz Robert Juroszek.
Najwyższą ocenę przyznano potrawie Krew pieczona autorstwa Krystyny Szkawran i jej wnuka Janka. Wyróżnienia otrzymali: Irena Motyka i wnuczka Jagoda za Śliwulę, Anna Łupieżowiec i wnuczka Liliana za Kapustę z bobem oraz Zbigniew Wałach i wnuk Paweł za Placek na listku.
KR/mat.pras.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.