Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

Coś dobrego ze Śląska Cieszyńskiego

Dziecięce pasje przybierają różną postać - ktoś lubi rysować, ktoś śpiewać, a jeszcze ktoś inny uwielbia… gotować! Kulinarne hobby jest coraz popularniejsze; rosnąca świadomości tego, że możemy jeść smacznie, zdrowo, kolorowo, programy telewizyjne, łatwy dostęp do produktów - to sprzyja dziecięcej aktywności w kuchni.

Przygotowywanie posiłków i komponowanie smaków jest niesamowitą przygodą. Dzieci kochają zabawy w kuchni - kolorowe kanapeczki, własnoręcznie upieczone babeczki, owocowe sałatki… Jeśli zauważacie u swoich dzieci taką pasję - warto ją rozwijać!

            Wasza pociecha lubi gotować? Świetnie! Jest fanem kuchni regionalnej? Jeszcze lepiej - właśnie stoi przed szansą przeżycia niesamowitej przygody. Może rozwinąć swoje talenty kulinarne, poznać ciekawych ludzi (prawdziwych mistrzów kuchni), pokazać innym swoje umiejętności - i wygrać niesamowite nagrody! Co najważniejsze - zdobędzie doświadczenie i przeżyje coś, co pozostanie w pamięci na zawsze!

            „To wspaniała szansa dla dzieci – nic tak nie motywuje, jak rywalizacja i nic tak nie cieszy, jak zwycięstwo w takim turnieju” – twierdzi Masterchef – Krzysztof Gawlik.

            Fundacja Esprit zaprasza dzieci i młodzież w wieku 8-14 lat do udziału w konkursie kulinarnym pod hasłem: COŚ DOBREGO ZE ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO - TRADYCYJNE SMAKI W NOWYM WYDANIU. Tegoroczna edycja konkursu odbywa się pod hasłem Mały Mistrz Kuchni Regionalnej — i adresowana jest do dzieci z powiatów cieszyńskiego, bielskiego, miasta Bielsko-Biała i Zaolzia. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy wypełnić formularz dostępny na www.esprit-akademia.pl lub w biurze Akademii Esprit przy ul. Daszyńskiego 2 w Ustroniu.  Poszczególne etapy konkursu przedstawiają się następująco:

- etap I - nabór (zgłoszenie) do 30 kwietnia 2019, Akademia Esprit, Ustroń);

- etap II – eliminacje (ankieta weryfikująca wiedzę z zakresu kuchni regionalnej i ogólnej) 06 maja 2019 r.

- etap III - półfinał (przygotowanie dania z półproduktów w ciągu 20 minut) - 10 maja 2019,
RM Gastro, Ustroń;

- etap IV - warsztaty (dwudniowa nauka gotowania pod okiem mistrzów) – 24 i 25 maja 2019,
RM Gastro, Ustroń;

- etap V - finał (przygotowanie dania własnego pomysłu) - 23 czerwca 2019, ustroński rynek.

W skład jury wchodzą prawdziwi mistrzowie:

- Masterchef Krzysztof Gawlik - ambasador marki RM Gastro Polska, jeden z najlepszych polskich kucharzy i ekspertów kulinarnych, pasjonat, entuzjasta i smakosz;

- Mateusz Czekierda - uczestnik programu Top Chef, uczestnik polskiej sekcji prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse D’or;

- Michał Bałazy – kucharz Polskich Prezydentów

- Elżbieta Wantulok - przedstawicielka Akademii Esprit, miłośniczka gotowania;

- oraz gość specjalny - kto? To niespodzianka!             

Cenne nagrody, pyszna zabawa i gorące emocje - gwarantowane!

Czy jeszcze kogoś trzeba przekonywać?

 

Nie przegapcie tej okazji i zgłoście się do konkursu!

Organizator: Fundacja Esprit, Ustroń ul. Daszyńskiego 2

Regulamin konkursu dostępny na www. esprit-akademia.pl

Fundacja Esprit, ul. Daszyńskiego 2, 43-450 Ustroń, tel. +48 606 486 333

 

źródło: ox.pl
dodał: ES
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją