Co oznaczają litery A do E na produktach żywnościowych?
"Nutri-Score" to nowy system znakowania żywności, który pozwala na odróżnienie produktu "lepszego" od "gorszego" pod względem wartości odżywczych. Jak rozpoznać produkty „lepsze” od „gorszych”? Na opakowaniach szukajmy kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadającym im kolorom (od ciemnozielonego do czerwonego). Przykładowo produkt spożywczy o najwyższej wartości odżywczej będzie oznaczony literką "A" na ciemnozielonym tle. Z kolei przy produkcie najmniej wartościowym znajdziemy literkę "E" na czerwonym tle.
Pierwszym producentem w Polsce, który wprowadził w swoich produktach system „Nutri-Score” jest Danone. Oznaczenia tego typu znajdują się także na niektórych opakowaniach produktów marek własnych kilku sieci handlowych np. Kaufland , Carrefour, Auchan.
Nie każdy z nas zna się na składach produktów spożywczych i ich wartościach odżywczych. Dziwnie brzmiące nazwy przeróżnych dodatków do żywności ciężko jest wymówić, a jeszcze trudniej zapamiętać. Z pomocą przychodzi właśnie system „Nutri-Score”, który został opracowany przez francuskich naukowców. W 2020 r. taki sposób oznaczania na etykietach funkcjonował już w 10 europejskich krajach, w tym m.in. w Hiszpanii, Portugalii, Niemczech, Belgii oraz Polsce. Według Światowej Organizacji Zdrowia system Nutri-Score to jedno z narzędzi do walki z chorobami dietozależnymi, bo pomaga konsumentom wybierać produkty spożywcze, które są najbardziej wartościowe i pozytywnie wpływają na zdrowie.
AK, mat. Pras.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.


Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
