Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Cieszyńskie smaki w sieci

Nasze regionalne media wzbogaciły się o nowy portal. Tym razem tematyczny, poświęcony regionalnym kulinariom oraz tym, którzy najwięcej się nimi zajmują, a więc Kołom Gospodyń Wiejskich. Znaleźć nań można przepisy na regionalne potrawy tradycyjne dla Śląska Cieszyńskiego, a także informacje o działających w regionie kołach Gospodyń Wiejskich oraz relacje z imprez kulinarnych i co dla czytelników chyba najważniejsze, zapowiedzi wszystkiego, co w kulinarnej tematyce będzie dziać się ciekawego w na

Spotkanie prezentujące nowy portal zorganizowano 23 marca w Muzeum Ustrońskim. Była prelekcja, ale także degustacja potraw regionalnych przygotowanych tradycyjnie i wyłącznie z naturalnych produktów. Organizatorki spotkania zdradziły, że jedynie szczypiorek kupiły w sklepie, resztę produktów pochodziło od miejscowych gospodarzy. 

- Obecnie bogactwo smaków jest ogromne. Nawet nie wyjeżdżając z Ustronia możemy degustować i kuchnię chińską, i włoską, ale coraz częściej tęsknimy do tych naszych tradycyjnych potraw i wypieków naszych babć, mam, na które na co dzień nie mamy czasu, o których najczęściej przypominamy sobie w święta. Ludzie coraz częściej pytają też o książki z przepisami regionalnymi. Trzeba dostosować się do możliwości współczesnych, a wiadomo, że obecnie najszybszym nośnikiem informacji jest internet. Dlatego myślę, że pomysł dziewcząt jest znakomity – mówiła Lidia Szkaradnik.

Portal wymyśliły, przygotowały i prowadzą dwie młode ustronianki, Agnieszka Próchniak i Monika Niemiec. Skąd taki pomysł? - Obie z Agnieszką interesujemy się gotowaniem, interesują nas produkty, ich pochodzenie, techniki. W pewnym momencie doszłyśmy do wniosku, że wspaniałą rzeczą w każdym regionie świata jest kuchnia regionalna. Kuchnia regionalna jest kuchnią bardzo logiczną, bo korzysta z tego, co jest dostępne akurat w danym momencie i tego, co jest wokół nas. Czyli według trendów, które obecnie obowiązują w gotowaniu, jest po pierwsze lokalna, po drugie sezonowa. Najbardziej sprzyja nam to, co możemy znaleźć w naszym otoczeniu, to, co rośnie akurat w danym momencie. Idąc tym tropem zaczęłyśmy szukać informacji na ten temat. Okazało się, że największą skarbnicą wiedzy, jeśli chodzi o tradycje kulinarne, są Koła Gospodyń Wiejskich. Próbując dotrzeć do informacji przez nie zgromadzonych okazało się, że nie jest tak prosto dotrzeć nie tylko do tych informacji, ale również do samych pań. Stąd właśnie pomysł na stworzenie takiej bazy danych, na razie powiatu cieszyńskiego – wyjaśniła Monika Niemiec. 

Portal posiada cztery główne działy: Koła Gospodyń, Przepisy, Wydarzenia i Czytelnia. Wszystko w przejrzystej i czytelnej, a zarazem wspaniale zaprojektowanej w regionalnym stylu, wzbogaconej akcentami z naszego regionu szacie graficznej autorstwa Katarzyny Targowskiej. Doskonale do tematyki portalu pasuje także zaprojektowane przez Agnieszkę Kochan logo. 

(indi)

Zobacz fotoreportaż>>>

źródło: ox.pl
dodał: ID

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: