Brenna: Witaminy i minerały
W czwartek (17.09) w Nomad Music Grill w Brennej odbyło się spotkanie na temat odporności, witamin i minerałów. Prowadząca Elżbieta Dudek naturopata zwracała uwagę m.in. na podstawowe, naturalne składniki w zdrowej diecie. Sporo uwagi prelegentka poświęciła jelitom, które stanowią centrum dowodzenia całym organizmem. Nazywane są nawet drugim mózgiem.
W jelitach jest cała nasza odporność, zdrowie psychiczne i fizyczne. Odbudowa naturalnej flory bakteryjnej jest bardzo ważna. Aby nasze jelita dobrze pracowały trzeba pić dużo wody – 30 ml na kg ciała - tłumaczyła Dudek.
Prelegentka wspomniała również o chlorofilu. To zielony barwnik, który występuje w roślinach. Zawiera przeciwutleniacze. Jak podkreślała Elżbieta Dudek wpływa pozytywnie właśnie na jelita, oczyszcza, odtruwa i odkwasza organizm, a także działa przeciwzapalnie. Jak się okazuje warto włączyć go do swojej diety. Używam chlorofilu z lucerny siewnej i morwy białej. Występuje w nim miedź i magnez. Jedynym konserwantem jest naturalny olejek z mięty pieprzowej. Co jest bardzo ważne nie ma w sobie niebezpiecznych ziół, które by wchodziły w reakcję z lekami. Tak naprawdę można go podawać niezależnie od wieku - podkreślała Dudek.
Podczas spotkania prowadząca zwróciła również uwagę m.in. na kolagen, cynk, czosnek, aloes, witaminę D, czy C. Nie zabrakło pachnących ziół, aromatycznej herbaty oraz eterycznych olejków.
MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.