Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 9779komentarzy: 6

Upiecz murzina! Mamy przepis!

29-03-2013 16:00

Murzin jest wypiekiem wielkanocnym z terenu Śląska Cieszyńskiego. Pieczony jest od dziesiątków lat. Chcesz upiec swojego? Podajemy przepis!
Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman

Na Ślasku Cieszyńskim murzin pieczony był od dziesiątków lat. Dawniej świnie bito jesienią, przed świętami Bożego Narodzenia. Aby mięso mogło dotrwać do kolejnych świąt, wędzono je w „wędzoku” na podwórzu na twardym, liściastym, często owocowym drewnie dokłądając liście jałowca. Tak uwędzony boczek i szynkę przechowywano w „szpyrczoku”- w skrzyni zbitej z desek, z drzwiami i kłódką, tak żeby „skarby świąteczne” nie dostały się w niepowołane ręce. Ciasto było wypiekane w „piekarszczoku” dawnym piecu na chleb, rozpalanym drzewem bukowym. Brytfankę z ciastem kładziono bezpośrednio na rozżarzone drewno, przy dokładaniu drewna unosił się popiół, który opadał na ciasto, nadając mu ciemny, czasami  nawet czarny kolor. Być może stąd wywodzi się nazwa potrawy - murzin.

Określenie to może również pochodzić od ciemnego koloru ciasta, które wyrabiane było dawniej tylko z mąki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach. Jak mówi Irena Bączek – od 44 lat szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Łaczki dawniej właśnie murzin był rarytasem na świątecznym stole. - Choć ciemne ciasto dziś nie cieszyłoby się już takim powodzeniem.

Od lat murziny pani Ireny można dostać na Kiermaszu Tradycji Kulinarnych w Łączce, jednak tylko nam pani Irena zdradziła przepis na jej specjał:

Na kilogram mąki daję 5 żółtek i jedno całe jajko. Do zarobienia drożdze i sól. Drożdże rosną wcześniej w mleku z łyżeczką cukru. Ciasto zarabiam rosołem z szynki. Dodaję jeszcze pół kostki smalcu i kostkę palmy. Tak ciasto zarabiam. Ciasto musi być tłuste. Obieram kiełbasę- białą, bądź weselną ze skórki. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i rozwałkować. Ciasto dzielę na równe porcje ok. 40 dkg, następnie zawijam kiełbasę i przekładam i znów zawijam. Trzeba uważać, żeby ciasto nie pękło. SMACZNEGO!

Zebrała Dorota Kochman
 

źródło: ox.pl
dodał: DK 29-03-2013 16:00
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (6)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

utopiec
29-03-2013 20:20
utopiec
To mi wygląda na buchte a nie na "murzina".
Optimist
29-03-2013 21:07
Optimist
Ale nieźle namieszane. Mięso owszem wędzone, ale nikt nie dokładał liści jałowca. Szanowna Pani, jałowiec to roślina iglasta, więc nie daje się żadnych liści, a do wędzenia dopiero pod koniec dokładało się kilka gałązek jałowca dla zapachu, i to nie do każdego mięsa.
Co do kiełbasy białej, skórki się z niej nie ściąga, bo wtedy się rozleci na kawałki. Kiełbasa biała najlepiej gdy jest surowa, bo ta parzona ze sklepu nie jest taka dobra.
A tak na marginesie, prawdziwego "murzina" nie robiło się z kiełbasy, ale z wędzonego boczku albo szynki. U nas w domu nie było świąt bez białej kiełbasy zapiekanej a'la murzin. Nie był pieczony w żadnej formie, ale na "plechu" a od góry posmarowany przed pieczeniem jajkiem, wtedy skórka ciasta jest chrupiąca i lekko błyszcząca. To nasza tradycja od kilku pokoleń.
yetui86.86
29-03-2013 22:56
yetui86.86
Aaaaa mudżinnnn... dobra rzeż hehe już się robi :) wesołych i smacznego przy okazji
danuswrc
30-03-2013 00:40
danuswrc
Swiynte słowa optymist :-)
zysko
30-03-2013 14:35
zysko
To je murzin !

http://www.radio90.pl/rada-zbojnicka-gromady-gorali-na-slasku-cieszynskim.html?wptheme=radio
venis
30-03-2013 18:21
venis
Ha ha ! jak chcesz dawać przepis to daj dokładnie! Kto to widział żeby kiełbasę do murzina obierać ze skórki.To od razu daj mielone mięso haha! poza tym co to znaczy "zawijam kiełbase i przekładami znowu zawijam i przekładam' gdzie/ z ręki do ręki czyn na bok nic nie wiadomo!I oczywiście piecze się ja na blasze czyli na plechu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Zamarski: Pierwsze gwiazdy w Alei Gwiazd

19-09-2017 20:30

W niedzielę (17.09) miało miejsce oficjalne odsłonięcie pierwszych gwiazd w Alei Gwiazd Miłośników Cieszyńskiej Pieśniczki Ludowej w Zamarskach.

wyświetleń: 63komentarzy: 0

NATO w Ostrawie

19-09-2017 19:00

W weekend 16-17 września na terenie Ostrawy w Czechach odbyła się XVI edycja Dni NATO. Jest to wydarzenie, które od wielu lat skupia dziesiątki tysięcy widzów, z całego Świata (na parkingu lotniska, na którym odbywały się pokazy można było zaobserwować nie tylko czeskie, czy polskie tablice rejestracyjne, ale również niemieckie czy też austriackie). Wydarzenie to skupiło również wiele tysięcy osób z terenu całego Śląska, w tym również Śląska Cieszyńskiego.

wyświetleń: 402komentarzy: 0

27 września zaczyna się festiwal Viva il canto!

19-09-2017 17:20

Już wkrótce w Cieszynie rozpocznie się XXVI edycja Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Wokalnej Viva il canto. Podczas czterech festiwalowych koncertów publiczność usłyszy brzmienia poetycko-refleksyjne, gorące tanga, pieśni żydowskie a także muzykę operetkową, filmową i musicalową.

wyświetleń: 224komentarzy: 0

Chybie: rozbierają trybuny!

19-09-2017 16:30

Rozbiórka trybuny na stadionie RKS Cukrownik ruszyła. Kończą się prace termoizolacyjne w pawilonie sportowym.

wyświetleń: 329komentarzy: 0

Tajniki pracy rzemieślników

19-09-2017 15:30

W weekend (16-17.09) w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Narodowego, na terenie Cieszyna zostały zorganizowane warsztaty z lokalnym rusznikarzem, Jerzym Wałgą. Drzwi do pracowni były otwarte w godzinach 10-15 i każdy zainteresowany mógł zapytać mistrza o tajniki obróbki metalu, bądź też zwiedzić Izbę Cieszyńskich Mistrzów, którą założył i aktualnie utrzymuje cieszyński rusznikarz.

wyświetleń: 207komentarzy: 0

Strumień ma alkomat - ogólnodostępny

19-09-2017 14:30

Od dziś (19.09.2017), każdy będzie mógł samodzielnie sprawdzić poziom alkoholu w swoim organizmie. Dzięki przekazanym środkom przez władze Strumienia i Chybia, alkomat zamontowane zostanie w poczekalni strumieńskiego komisariatu

wyświetleń: 947komentarzy: 1

Nowa nawierzchnia na Lipowej - trwa remont

19-09-2017 14:20

W Pruchnej trwa remont ulicy Lipowej. Nowa powierzchnia pojawi się tam dzięki środkom - Gminy Strumień i Powiatu.

wyświetleń: 476komentarzy: 0

VI Rajd Synchroniczny

19-09-2017 14:15

Za nami odbywająca się po raz VI  edycja najbardziej nietypowego rajdu w regionie.  Rajd Synchroniczny Pojazdów Zabytkowych odbył się w niedzielę, 17  czerwca w Zebrzydowicach. Mimo niepogody zawodnicy dopisali a sama rywalizacja, to nie jedyne atrakcje tego dnia. 

wyświetleń: 559komentarzy: 0

Od ''Dumy i uprzedzenia'' do... Jasienicka biblioteka swiętuje 60 lat

19-09-2017 13:00

Pierwsza książka, jaką wpisano do katalogu w jasienickiej Bibliotece, to „Duma i uprzedzenie” Jane Austen. Po 60 latach istnienia zbiór Biblioteki w Jasienicy liczy sobie prawie 60 tysięcy tytułów.

wyświetleń: 389komentarzy: 0

Zostały ostatnie dni na propozycje do budżetu obywatelskiego w Wiśle

19-09-2017 12:30

Zostało już tylko parę dni, by złożyć swoją propozycję do budżetu obywatelskiego w Wiśle.

wyświetleń: 342komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .