Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 9967komentarzy: 6

Upiecz murzina! Mamy przepis!

29-03-2013 16:00

Murzin jest wypiekiem wielkanocnym z terenu Śląska Cieszyńskiego. Pieczony jest od dziesiątków lat. Chcesz upiec swojego? Podajemy przepis!
Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman

Na Ślasku Cieszyńskim murzin pieczony był od dziesiątków lat. Dawniej świnie bito jesienią, przed świętami Bożego Narodzenia. Aby mięso mogło dotrwać do kolejnych świąt, wędzono je w „wędzoku” na podwórzu na twardym, liściastym, często owocowym drewnie dokłądając liście jałowca. Tak uwędzony boczek i szynkę przechowywano w „szpyrczoku”- w skrzyni zbitej z desek, z drzwiami i kłódką, tak żeby „skarby świąteczne” nie dostały się w niepowołane ręce. Ciasto było wypiekane w „piekarszczoku” dawnym piecu na chleb, rozpalanym drzewem bukowym. Brytfankę z ciastem kładziono bezpośrednio na rozżarzone drewno, przy dokładaniu drewna unosił się popiół, który opadał na ciasto, nadając mu ciemny, czasami  nawet czarny kolor. Być może stąd wywodzi się nazwa potrawy - murzin.

Określenie to może również pochodzić od ciemnego koloru ciasta, które wyrabiane było dawniej tylko z mąki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach. Jak mówi Irena Bączek – od 44 lat szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Łaczki dawniej właśnie murzin był rarytasem na świątecznym stole. - Choć ciemne ciasto dziś nie cieszyłoby się już takim powodzeniem.

Od lat murziny pani Ireny można dostać na Kiermaszu Tradycji Kulinarnych w Łączce, jednak tylko nam pani Irena zdradziła przepis na jej specjał:

Na kilogram mąki daję 5 żółtek i jedno całe jajko. Do zarobienia drożdze i sól. Drożdże rosną wcześniej w mleku z łyżeczką cukru. Ciasto zarabiam rosołem z szynki. Dodaję jeszcze pół kostki smalcu i kostkę palmy. Tak ciasto zarabiam. Ciasto musi być tłuste. Obieram kiełbasę- białą, bądź weselną ze skórki. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i rozwałkować. Ciasto dzielę na równe porcje ok. 40 dkg, następnie zawijam kiełbasę i przekładam i znów zawijam. Trzeba uważać, żeby ciasto nie pękło. SMACZNEGO!

Zebrała Dorota Kochman
 

źródło: ox.pl
dodał: DK 29-03-2013 16:00
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (6)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

utopiec
29-03-2013 20:20
utopiec
To mi wygląda na buchte a nie na "murzina".
Optimist
29-03-2013 21:07
Optimist
Ale nieźle namieszane. Mięso owszem wędzone, ale nikt nie dokładał liści jałowca. Szanowna Pani, jałowiec to roślina iglasta, więc nie daje się żadnych liści, a do wędzenia dopiero pod koniec dokładało się kilka gałązek jałowca dla zapachu, i to nie do każdego mięsa.
Co do kiełbasy białej, skórki się z niej nie ściąga, bo wtedy się rozleci na kawałki. Kiełbasa biała najlepiej gdy jest surowa, bo ta parzona ze sklepu nie jest taka dobra.
A tak na marginesie, prawdziwego "murzina" nie robiło się z kiełbasy, ale z wędzonego boczku albo szynki. U nas w domu nie było świąt bez białej kiełbasy zapiekanej a'la murzin. Nie był pieczony w żadnej formie, ale na "plechu" a od góry posmarowany przed pieczeniem jajkiem, wtedy skórka ciasta jest chrupiąca i lekko błyszcząca. To nasza tradycja od kilku pokoleń.
yetui86.86
29-03-2013 22:56
yetui86.86
Aaaaa mudżinnnn... dobra rzeż hehe już się robi :) wesołych i smacznego przy okazji
danuswrc
30-03-2013 00:40
danuswrc
Swiynte słowa optymist :-)
zysko
30-03-2013 14:35
zysko
To je murzin !

http://www.radio90.pl/rada-zbojnicka-gromady-gorali-na-slasku-cieszynskim.html?wptheme=radio
venis
30-03-2013 18:21
venis
Ha ha ! jak chcesz dawać przepis to daj dokładnie! Kto to widział żeby kiełbasę do murzina obierać ze skórki.To od razu daj mielone mięso haha! poza tym co to znaczy "zawijam kiełbase i przekładami znowu zawijam i przekładam' gdzie/ z ręki do ręki czyn na bok nic nie wiadomo!I oczywiście piecze się ja na blasze czyli na plechu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Zgłoś swoje drzewo

18-11-2017 12:40

Konkurs Drzewo Roku Klubu Gaja to propozycja dla wszystkich miłośników przyrody. Zwraca uwagę na drzewa i ich historie jako ważne elementy dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego, które powinniśmy cenić i chronić. To także doskonała okazja do promocji swojej miejscowości oraz integracji lokalnej społeczności. Na zgłoszenia drzew do konkursu Drzewo Roku 2018 czekamy do końca listopada.

wyświetleń: 62komentarzy: 0

Na żywo: Silesia Cup

18-11-2017 11:50

W sobotę 18 listopada na kompleksie małych skoczni narciarskich w centrum Wisły odbywają się zawody Silesia CUP w skokach narciarskich na igelicie dzieci i młodzieży.

wyświetleń: 173komentarzy: 0

1,9 mln zł na strażnicę

18-11-2017 11:35

1,9 mln zł – tyle ma kosztować rozbudowa strażnicy OSP w Grodźcu. Budynek będzie dwukrotnie większy.

wyświetleń: 128komentarzy: 0

Pamiętają o poległych Polakach

18-11-2017 10:00

Dawna Karwina, choć już praktycznie nie istnieje, nadal pozostaje w pamięci jej byłych mieszkańców oraz w pamięci ich potomków. Również Polacy polegli w czasie wojny mogą tam liczyć na pamięć.

wyświetleń: 159komentarzy: 0

Skoczkowie w strefie kibica!

18-11-2017 07:00

Za nami pierwszy dzień sportowych zmagań na skoczni narciarskiej w Wiśle Malince. Tysiące osób na skoczni kibicowało zawodnikom. Setki osób bawiło się także w wiślańskiej strefie kibica.

wyświetleń: 685komentarzy: 0

Zaszczytne odznaczenie dla Siostry Jadwigi

17-11-2017 21:00

Wczoraj (16.11) po spektaklu ''Gość Oczekiwany'', odbyła się uroczystość podczas której uhonorowano odznaką ''Zasłużony/a dla Kultury Polskiej'' siostrę Jadwigę Wyrozumską. Zobacz relację z tego wydarzenia.

wyświetleń: 1041komentarzy: 4

To nic nie kosztuje, dla innych znaczy bardzo dużo

17-11-2017 19:30

Historię pana Marka Kamieńskiego poznaliście pół roku temu. Mieszkaniec Puńcowa, ratownik górniczy, zapadł na przewlekłą białaczkę. Równolegle z działaniami lekarzy, działali też jego znajomi. Na Śląsku Cieszyńskim udało się zorganizować dużą akcję zbierania dawców przeszczepów.

wyświetleń: 3678komentarzy: 2

Strefa Kibica na żywo!

17-11-2017 18:00

Już dzisiaj rozpoczęcie wielkiego święta sportowego w Wiśle. Historyczna inauguracja Pucharu Świata w skokach narciarskich w Perle Beskidów.

wyświetleń: 1515komentarzy: 0

Wykład: Księstwo Cieszyńskie z polskiej perspektywy

17-11-2017 17:40

11 listopada, czyli w dzień Święta Niepodległości na Sali Sesyjnej cieszyńskiego Ratusza odbył się wykład prof. Dr hab. Andrzeja Chwalby z Uniwersytety Jagiellońskiego. Zaproszony gość, to historyk i eseista, autor wielu publikacji, dotyczących historii Polski oraz określonych wydarzeń historycznych. Wykład zatytułowany był „Księstwo Cieszyńskie z polskiej perspektywy (1914-1918). Wykład miał ścisły związek z wystawą przygotowaną przez Książnicę Cieszyńską (Cieszyn 1918. Polski my naród, polski ród), którą można podziwiać na cieszyńskim rynku oraz z Rokiem Niepodległości, związanym ze zbliżającą się 100. Rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości (1918).

wyświetleń: 449komentarzy: 0

80 lat szpitala w Czeskim Cieszynie - wykład w Avionie

17-11-2017 16:15

W czwartek (16.11) na terenie Avionu w Czeskim Cieszynie odbyła się prelekcja dotycząca historii szpitala w Czeskim Cieszynie, który obchodzi 80. rocznicę istnienia. W czasie wydarzenia mowa była nie tylko o historii samego szpitala, ale również o ewolucji ośrodków szpitalnych w regionie. Wykład prowadziła Ilona Pavelkowa, historyk z Muzeum Tesinska.

wyświetleń: 429komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .