Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 10106komentarzy: 6

Upiecz murzina! Mamy przepis!

29-03-2013 16:00

Murzin jest wypiekiem wielkanocnym z terenu Śląska Cieszyńskiego. Pieczony jest od dziesiątków lat. Chcesz upiec swojego? Podajemy przepis!
Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman Pani Irena jest specem od pieczenia murzina fot. Dorota Kochman

Na Ślasku Cieszyńskim murzin pieczony był od dziesiątków lat. Dawniej świnie bito jesienią, przed świętami Bożego Narodzenia. Aby mięso mogło dotrwać do kolejnych świąt, wędzono je w „wędzoku” na podwórzu na twardym, liściastym, często owocowym drewnie dokłądając liście jałowca. Tak uwędzony boczek i szynkę przechowywano w „szpyrczoku”- w skrzyni zbitej z desek, z drzwiami i kłódką, tak żeby „skarby świąteczne” nie dostały się w niepowołane ręce. Ciasto było wypiekane w „piekarszczoku” dawnym piecu na chleb, rozpalanym drzewem bukowym. Brytfankę z ciastem kładziono bezpośrednio na rozżarzone drewno, przy dokładaniu drewna unosił się popiół, który opadał na ciasto, nadając mu ciemny, czasami  nawet czarny kolor. Być może stąd wywodzi się nazwa potrawy - murzin.

Określenie to może również pochodzić od ciemnego koloru ciasta, które wyrabiane było dawniej tylko z mąki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach. Jak mówi Irena Bączek – od 44 lat szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Łaczki dawniej właśnie murzin był rarytasem na świątecznym stole. - Choć ciemne ciasto dziś nie cieszyłoby się już takim powodzeniem.

Od lat murziny pani Ireny można dostać na Kiermaszu Tradycji Kulinarnych w Łączce, jednak tylko nam pani Irena zdradziła przepis na jej specjał:

Na kilogram mąki daję 5 żółtek i jedno całe jajko. Do zarobienia drożdze i sól. Drożdże rosną wcześniej w mleku z łyżeczką cukru. Ciasto zarabiam rosołem z szynki. Dodaję jeszcze pół kostki smalcu i kostkę palmy. Tak ciasto zarabiam. Ciasto musi być tłuste. Obieram kiełbasę- białą, bądź weselną ze skórki. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i rozwałkować. Ciasto dzielę na równe porcje ok. 40 dkg, następnie zawijam kiełbasę i przekładam i znów zawijam. Trzeba uważać, żeby ciasto nie pękło. SMACZNEGO!

Zebrała Dorota Kochman
 

źródło: ox.pl
dodał: DK 29-03-2013 16:00
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (6)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

utopiec
29-03-2013 20:20
utopiec
To mi wygląda na buchte a nie na "murzina".
Optimist
29-03-2013 21:07
Optimist
Ale nieźle namieszane. Mięso owszem wędzone, ale nikt nie dokładał liści jałowca. Szanowna Pani, jałowiec to roślina iglasta, więc nie daje się żadnych liści, a do wędzenia dopiero pod koniec dokładało się kilka gałązek jałowca dla zapachu, i to nie do każdego mięsa.
Co do kiełbasy białej, skórki się z niej nie ściąga, bo wtedy się rozleci na kawałki. Kiełbasa biała najlepiej gdy jest surowa, bo ta parzona ze sklepu nie jest taka dobra.
A tak na marginesie, prawdziwego "murzina" nie robiło się z kiełbasy, ale z wędzonego boczku albo szynki. U nas w domu nie było świąt bez białej kiełbasy zapiekanej a'la murzin. Nie był pieczony w żadnej formie, ale na "plechu" a od góry posmarowany przed pieczeniem jajkiem, wtedy skórka ciasta jest chrupiąca i lekko błyszcząca. To nasza tradycja od kilku pokoleń.
yetui86.86
29-03-2013 22:56
yetui86.86
Aaaaa mudżinnnn... dobra rzeż hehe już się robi :) wesołych i smacznego przy okazji
danuswrc
30-03-2013 00:40
danuswrc
Swiynte słowa optymist :-)
zysko
30-03-2013 14:35
zysko
To je murzin !

http://www.radio90.pl/rada-zbojnicka-gromady-gorali-na-slasku-cieszynskim.html?wptheme=radio
venis
30-03-2013 18:21
venis
Ha ha ! jak chcesz dawać przepis to daj dokładnie! Kto to widział żeby kiełbasę do murzina obierać ze skórki.To od razu daj mielone mięso haha! poza tym co to znaczy "zawijam kiełbase i przekładami znowu zawijam i przekładam' gdzie/ z ręki do ręki czyn na bok nic nie wiadomo!I oczywiście piecze się ja na blasze czyli na plechu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Najmłodsi stela 05/629/2018

16-01-2018 14:00

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 397komentarzy: 0

Prezydent pochodzący z Jabłonkowa?

16-01-2018 12:30

W Czechach trwają wybory prezydenckie. Aktualny prezydent Milosz Zeman, któremu przy założeniu, że frekwencja będzie niska „wróżono” że może wygrać w pierwszej turze, udało się otrzymać 38,6 proc. głosów,  tuż za nim jest, pochodzący z Jabłonkowa, przewodniczący Czeskiej Akademii Nauk Jirzi Drahosz - 26,6 proc.

wyświetleń: 325komentarzy: 0

Brenna - słońce ogrzeje szkołę

16-01-2018 10:30

Niebawem ruszą prace remontowe w Szkole Podstawowej nr 2 w Brennej. Wójt gminy właśnie podpisał umowę z wykonawcą. Zakres prac w placówce jest bardzo szeroki.

wyświetleń: 368komentarzy: 0

Znowu wieje

16-01-2018 09:55

Meteorolodzy ostrzegają przed silnym wiatrem

wyświetleń: 1160komentarzy: 1

ZSGH najlepsze na Śląsku

16-01-2018 09:15

Ranking Liceów i Techników Perspektywy to lista szkół, których uczniowie osiągają szczególne sukcesy, zarówno jeżeli chodzi o wyniki maturalne, jak i o udział w olimpiadach, czy też o wyniki egzaminów zawodowych (w przypadku rankingu techników). Został już ogłoszony ranking najlepszych szkół w edycji Perspektywy 2018, w którym bardzo wysoko uplasował się Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.

wyświetleń: 476komentarzy: 0

Opłaty za wjazd do miast

16-01-2018 07:30

W związku ze zmianami w prawie, w przeciągu najbliższych lat, a może nawet miesięcy kierowcy mogą się bardzo zdziwić. Wszystko za sprawą faktu, że rząd przyjął projekt ustawy, zakładającej możliwość pobierania opłat za wjazd do centrów miast. O tym, czy kierowcy zapłacą za dojazd do centrum określonego miasta nawet 30 zł mają zadecydować samorządy terytorialne.

wyświetleń: 2703komentarzy: 1

''Melodie Świata'' z podziękowaniami

15-01-2018 23:25

Wczoraj (14.01) w Hotelu Gołębiewski w Wiśle odbył się Koncert Noworoczny  "Melodie Świata". To inaugurujące rok 2018 spotkanie było okazją do podziękowań lokalnym firmom i instytucjom, które współpracują z Miastem Wisła.

wyświetleń: 601komentarzy: 0

Drugie zwycięstwo, w tym roku, odnieśli cieszyńscy tenisiści

15-01-2018 23:21

Tenisiści stołowi Fundacji Talent Sferawent Cieszyn mają za sobą przedostatni mecz pierwszej rundy. Wczoraj (15.01) odnieśli dwunaste (w czternastu meczach) zwycięstwo w tym sezonie.

wyświetleń: 272komentarzy: 0

Ponad 117 tys. zł zebrano w Cieszynie

15-01-2018 19:30

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagrała wczoraj (14.01) w Cieszynie. Zbiórce publicznej towarzyszyły liczne atrakcje. Cieszyński Sztab 26. Finału WOŚP postawił m.in. na koncerty, zajęcia dla najmłodszych, licytacje i wydarzenia sportowe. Nie zabrakło również cieszącego się dużym zainteresowaniem morsowania na cieszyńskim Rynku.

wyświetleń: 1963komentarzy: 1

Intymny i kameralny koncert Johna Portera

15-01-2018 18:00

W sobotę (13.01) we wnętrzach cieszyńskiego Browaru Zamkowego odbył się koncert walijskiego muzyka, kompozytora i tekściarza Johna Portera. Zapraszamy do wysłuchania wywiadu z artystą. 

wyświetleń: 862komentarzy: 2
Kontakt z redkacją .