Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Zwolennicy pizzy w Cieszynie

Schabowego kochamy, babcine pirogi cenimy, chińskie zupki trzymamy w szafkach na „czarną godzinę“, a kiedy już przyjdzie nam zjeść coś poza domem często  korzystamy z oferty pizzerii. Pizza to prawdziwy przysmak, uwielbia go większość z nas (jeśli nie wszyscy).

Jedno z najbardziej znanych na całym świecie potraw doczekało się swojego dnia, który obchodzony jest 9 lutego, jako Międzynarodowy Dzień Pizzy.

 Najważniejsze w dobrej pizzy jest ciasto. Tradycyjne włoskie ciasto jest cienkie i chrupiące. Ale puszyste i bardziej drożdżowe też ma wielu zwolenników. Możliwości doboru składników są właściwie nieograniczone, bo ostateczny smak pizzy zależy od naszych fantazji. Różnego rodzaju składniki układa się na okrągłym drożdżowym cieście i piecze w specjalnym piecu przeznaczonym do wypieku pizzy. Niektórzy uważają, że nie ma pizzy bez szynki, pieczarek i żółtego sera.

Okrągły placek ma swoich zwolenników w każdym kącie świata. Także w Cieszynie nie brakuje miejsc, gdzie można delektować się włoskim specjałem. Jakie upodobania mają cieszyniacy?

W „Jedynce“ szczególną popularnością cieszy się pizza o nazwie „Capricciosa“, na którą składa się ser, sos pomidorowy,szynka, pieczarki i oregano. Pizza “Marka“ to z kolei specjalność „Bati“, wyróżnia ją ser, szynka, pieczarki, czosnek, kurczak, pory, oregano i oczywiście sos pomidorowy.

Na prostotę i smak stawiają  goście „La Nostry“ zamawiając tzw. podstawę (ser, szynka,pieczarki, sos pomidorowy). W „Palermo“ natomiast warto spróbować „Matadora“, który uchodzi tu za jedną z najpopularniejszych   rodzajów pizzy (sos, ser, mięso mielone, cebula, chili, pieczarki, pomidor, sos tzatziki).

Jak smakuje okrągły placek o nazwie "Pizza Super" wiedzą ci, którzy w „Wenecji“ mieli okazję sięgnąć po ten rarytas. Pizza oprócz tzw. podstawy ma w swoim składzie salami, paprykę, cebulę i oregano.

Smakosze „Liburni“ chwalą sobie natomiast pizzę „,Prosciutto“, którą wyróżnia mozzarella, pieczarki, szynka i sos.

Największym uznaniem w City Pizza cieszy się „Farmerana“, czyli ciasto z kuszącym serem, sosem pomidorowym, szynką, salami, boczkiem, oraz pieczarkami, cebulą i  oregano.

Tak więc, co człowiek to inny gust.

 

Barbara Stelmach-Kubaszczyk

źródło: ox.pl
dodał: BSK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: