ZSGH: Dzień Talentów

W ubiegły piątek (25.03.11) wiślański "Patelniok" świętował. W szkole dokonano uroczystego odsłonięcia tablicy „Szkoły Odkrywców Talentów”. Były konkursy kelnerskie i kulinarne, pokaz mody kelnerskiej, prezentacje ludowych instrumentów, konkursy aranżacji stołu wiosennego oraz konkursu wiedzy o Śląsku Cieszyńskim.

Czesława Haczek, członek Zarządu Powiatu Cieszyńskiego przekazała na ręce dyrektor Beaty Iwaniuk życzenia: nauczycielom – aby rozbudzając zainteresowania swoich uczniów odkrywali ich potencjał, zainteresowania i pasje oraz rozwijali ich indywidualne zdolności i potrzeby; uczniom – aby pogłębiając wiedzę zdobywali laury, pokonywali trudności, odkrywali i rozwijali swoje uzdolnienia i talenty; rodzicom – zadowolenia, radości i satysfakcji, że młodzież zdobywa wykształcenie w szkole nowoczesnej, przyjaznej i skutecznej. W związku z nadaniem tytułu „Szkoły Odkrywców Talentów” szkoła otrzymała również gratulacje i życzenia od senatora Sławomira Kowalskiego oraz od Śląskiego Kuratora Oświaty Stanisława Fabera.

- Po części oficjalnej zaproszeni goście mogli poznać liczne talenty młodzieży uczącej się w ZSGH. Andrzej Kos oraz Paulina Olszowska zaprezentowali swoje umiejętności barmańskie, prezentując różnice pomiędzy stylem flair i klasycznym - relacjonuje Wicedyrektor Joanna Warmuzińska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle.

Uczniowie nawiązali również do obchodów I Światowego Dnia Kelnera, przygotowując pokaz mody kelnerskiej: - Można było obejrzeć nie tylko klasyczne stroje: kelnerski, sommelierski czy cukierniczy ale także strój regionalny a nawet strój kelnerski z lat 20-tych - opowiada Warmuzińska.

Dzień Kelnera uzyskał również regionalny wydźwięk dzięki przygotowanemu konkursowi „Tradycja i współczesność Śląska Cieszyńskiego”. Uczestnicy przygotowywali nakrycia stołów, musieli się również zmierzyć z pisemnym testem: - I miejsce w konkursie zdobyły Żaneta Paczkowska i Miriam Polok za stół „Źródła Wisły”, II miejsce zajęły Alicja Nogawczyk i Justyna Kania za stół „Kulig”, a III miejsce – Agnieszka Pyka i Lidia Pniok za stół „Koniakowski obiad” - podaje Wicedyrektor. Regionalne dania znalazły się w towarzystwie ludowych instrumentów muzycznych, które prezentował Absolwent ZSGH, a zarazem Ślązak Roku 2010, Janusz Macoszek: - Janusz Macoszek zapoznał uczniów z ludowymi instrumentami muzycznymi, wśród których znalazły się m.in. trombita, piszczałki i okaryny. Janusz nie tylko ciekawie o nich opowiadał, ale również zaprezentował wydawane przez nie dźwięki - dodaje Warmuzińska.

Prócz wątków kelnerskich, uczniowie prezentowali umiejętności gastronomiczne, które uzyskali dzięki wcześniejszym szkoleniom prowadzonym przez szefów kuchni z Istebnej i Komorowic oraz zmagali się w konkursie na najlepszą aranżację stołu wiosennego i mierzyli swoją wiedzę w konkursie o Śląsku Cieszyńskim.

 

źródło: OX.pl
dodał: NG

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją