Złoto dla oscypka z Koniakowa
29 sierpnia 2010 w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbył się Jarmark Produktów Tradycyjnych pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego, w ramach którego rozstrzygnięto X jubileuszową edycję Konkursu "NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Do konkursu stanęło ok. 40 produktów oraz 7 potraw. Jury miało nie lada zadanie by skosztować i ocenić je wszystkie. Chętnych odwiedzających mimo zmiennej pogody nie brakowało. Można było spacerować między porozstawianymi stoiskami, kupować i degustować rozmaite produkty, m.in. wędliny, sery, miody. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się takie przysmaki jak: pajda świeżego chleba ze smalcem, placki ziemniaczane z dodatkami, ciasta, nalewki (rabarbarówka).
O godz. 16:00 rozstrzygnięto X edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Wyróżnień było sporo. Jedną z wielu nagród otrzymały: wino z róży, nalewka z mirabelek, śliwowica babuni, fet na śledziu.
I miejsce w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego otrzymał oscypek z Koniakowa Piotra Kohuta.
Nominację do tzw. Czarnej Perły otrzymały kopalnioki (cukierki) i bryndza wołoska wędzona z Koniakowa.
Ogłoszenie wyników nastąpi 13 września b.r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2010” i „Klucza do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.
W ubiegłym, 2009 roku Piotr Kohut otrzymał w Poznaniu Perłę dla woj. śląskiego za jagniecinę beskidzką.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.