Zbójnickie jadło w Skoczowie
W sobotę rynek w Skoczowie wypełnił się kramami z regionalnymi produktami. Były między innymi stroje regionalne, ręcznie wykonywane przez Łucję Dusek – Francuz, jadło zbójnickie, naturalne przyprawy. Główną atrakcją dnia był konkurs kulinarny, na który przybyło 9 ekip z całej Polski: Wadowic, Warszawy, Oświęcimia, Nowej Wsi, Lublina, Białegostoku, Bielska-Białej.
Przewodniczącym JURY oceniającym potrawy przygotowywane przez kucharzy na stanowiskach dostarczonych przez firmę 'Stalgast' był Jean Bos. Pozostali jurorzy równie zacni: Wolfgang P. Menge, Karel Drapal, Marek Kropielnicki, Carlos Gonzales Tejera, Szymon Szlendak. Nad całością konkursu czuwał Piotr Szczypior Szczygielski – koordynator. Z racji patronatu oraz nominacji byliśmy również pod czujnym okiem Agnieszki Glamowskiej reprezentantki Kulinarnego Pucharu Polski, która zwycięskiej drużynie wręczyła nominację KPP oraz czek na sumę 1500zł.
Jury po burzliwych obradach ogłosiło wyniki:
1. Miejsce zajęła drużyna Restauracja EKO, Lublin: Łukasz Łobejko, Michał Kulpiński – oprócz czeku na 1500 zł od KPP, Złotych Ciupag ufundowanych przez Galerię Jubilerską z Bielska-Białej, drużyna otrzymała Puchar Starosty Powiatu Cieszyńskiego.
2. Miejsce zdobyła drużyna Restauracja Miodowa 8, Wadowice: Dawid Konior, Bartosz Puchałka - wraz z pucharem od Agencji Rynku Rolnego, który wręczył Pan Dyrektor Regionalny Tomasz Żabiński.
3. Miejsce zdobyła Restauracja Wróblówka, Bielsko-Biała: Paulina Pustelnik, Dmitri Petrov
Restauracja Wróblówka otrzymała również wyróżnienie wraz z pucharem od Euro Toques Polska oraz Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny za najlepszą aranżację potrawy.
W tym roku oprócz nagród rzeczowych ufundowanych przez naszych sponsorów: Stalgast, Prymat, Hortex, Euro Toques Polska, QimiQ, Commercio Polska, Czanieckie Makarony, Mr Hans-Joachim Giesser - Giesser-Messer, Horst Lichter - Solex Germany; oraz drobnych upominków od Parku Miniatur, Łucja Beskid Folk każda drużyna otrzymała ciupagi ufundowane przez Galerię Jubilerską z Bielska-Białej.
Całą imprezę pod zbójnickim hasłem prowadził Henryk Mazur, który na tę okoliczność zbudował wioskę zbójnicką. Na scenie gościliśmy kapele z regionu, między innymi: Sarpacka, Strzecha, Stela.
Kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny pod kierownictwem Jana Dutki – Szefa Kuchni Karczmy Pod Lotniskiem, Łukasza Piekarczyka gotowali na gigantycznej patelni gulasz zbójnicki na produktach firm: Czanieckie Makarony, Hańderek, Prymat, Hortex, Piekarnia Byrdziak, która ufundowała pieczywo. Dochód ze sprzedaży gulaszu został przeznaczony na budowę hospicjum w Skoczowie. Bardzo dziękujemy kucharzom oraz wolontariuszom, uczniom oraz opiekunom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.
Pragniemy podziękować współorganizatorom: Urząd Miejski Skoczów, MCK Integrator, Euro Toques Polska. Wszystkim sponsorom oraz partnerom bez których wsparcia festiwal nie odbyłby się. Imprezę nagłaśniali patroni medialni, między innymi OX.PL, Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastrona.pl, kucharze-serwis.pl, NewsGastro.pl.
Mieliśmy zaszczyt otrzymać patronat honorowy: Ministra Rolnictwa, Marszałka Województwa Śląskiego, Starosty Cieszyńskiego, Agencji Rynku Rolnego.
Maciej Chojna - Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
Impreza pod patronatem OX.PL
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.