Zapraszamy na rybkę!
W przyszły weekend warto zarezerwować sobie czas i pojawić się na skoczowskim Rynku. Tam będzie się działo! 17-18 września odbędą się 9. Regionalne Dni Rybactwa, nad którymi patronat prasowy objęła Redakcja Portalu Śląska Cieszyńskiego OX.PL.
Już dziś wraz z Lokalną Grupą Rybacką „Żabi Kraj” zapraszamy na skoczowski Rynek w najbliższy weekend 17-18 września. Tam atrakcji związanych z rybą i rybactwem nie zabraknie. Konkursy kulinarne,występy muzyczne, wystawa ryb – to tylko niektóre propozycje zaplanowane w ramach 9. Regionalnych Dni Rybactwa.
Impreza rozpocznie się w sobotę 17 września o godz. 9.00, kiedy w szranki konkursu kulinarnego staną uczniowie szkół gastronomicznych. Godzinę później wystartują członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Wszyscy zmierzą się z trudnym zadaniem - przyrządzeniem najlepszej potrawy z karpia. W między czasie organizatorzy przygotowali coś dla maluchów. Dzieci zmierzą się w pojedynku na kredki, farby i flamastry w ramach konkursu plastycznego.
O godz. 11.00, 9. Regionalne Dni Rybactwa oficjalnie się rozpoczną. Zaraz po uroczystym otwarciu na scenę na skoczowskim Rynku wejdzie zespół lokalny „Margo” z Gminnego Ośrodka Kultury w Pawłowicach. Następnie wystąpią „Mali Dębowczanie” z Dębowca.
O godz. 15.00 w sentymentalną podróż po Europie zabierze wszystkich uczestników imprezy zespół ART MUSIC TRIO wraz z chórem parafialnym „Semper Communio” z Goczałkowic. Następnie wystąpi Orkiestra Dęta „Glorietta” z Jaworza, a recital piosenek Maryli Rodowicz wyśpiewają soliści z Chybia.
Podczas Regionalnych Dni Rybactwa nie może zabraknąć kulinarnych atrakcji. Dla wszystkich przygotowana została niespodzianka kulinarna, która swoją premierę ma zaplanowaną na sobotnie popołudnie około godz. 16.00. W ramach kulinarnych atrakcji, będzie można śledzić też realizację programu kulinarnego Remigiusza Rączki na żywo.
Sobotę pełną wrażeń zakończy występ Damiana Holeckiego.
Następnego dnia (niedziela 18 września), również zaplanowano wiele atrakcji. O godz. 10.00 wystartują ekipy kulinarne, które zmagać się będą w 4. Mistrzostwach Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Kiedy kucharze będą przyrządzać kulinarne cuda, na scenie umilą czas: Kapela Regionalna „Brynioki”, Zespół Regionalny „Strumień” i Zespół Regionalny „Senior”.
O godz. 14.30 wystąpi Zdzisław Baguda, znany z muzycznego programu Bitwa na Głosy – „Szczypior”. Następnie na scenę wejdą laureaci wyłonieni w wielu konkursach, odbywających się w ramach Regionalnych Dni Rybactwa . Poznamy przede wszystkim mistrzów w przyrządzaniu potraw z karpia. Na koniec wielkiego święta ryb i rybactwa na scenie zakróluje Piotr Szefer i Śląskie Trio.
Portal OX.PL zaprasza więc w przyszły weekend na Rynek do Skoczowa!
Dorota Kochman
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.