Wisła szuka kulinarnej zachęty
Kulminacyjnym punktem 60-lecia są czerwcowe Dni Wisły, ale przez cały rok nie brakuje wydarzeń związanych z tym jubileuszem. - Wisła otrzymała prawa miejskie w 1962 roku. Od tego momentu rozpoczął się intensywny rozwój miasta, przekształcając Wisłę w największy ośrodek wczasowo-turystyczny w Beskidzie Śląskim. Wśród wielu atrakcji turystycznych, walorów przyrodniczych, kultury i folkloru czy wydarzeń sportowych, turyści goszczący w Wiśle szczególnie upodobali sobie wiślańską gastronomię. Wiele wyjątkowych lokali i miejsc gastronomicznych przez cały rok przyciągają miłośników kulinarnych specjałów. Wielu ocenia poziom gastronomii w Wiśle jako bardzo wysoki – informuje Referat Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w Wiśle.
I tak przez żołądek do serca gości, chce trafić Wisła. Stąd także pomysł, aby namówić chętne restauracje, karczmy, cukiernie, piekarnie, kawiarnie oraz wszystkie inne miejsca związane z gastronomią do poszerzenia swojego menu lub oferty o nowe wyjątkowe potrawy i produkty.
- Chcemy zatem, aby ten szczególny rok jubileuszowy wyróżnił się również kulinarnie. Zależy nam, aby punkty gastronomiczne z Wisły w swojej ofercie na rok 2022, a przynajmniej na sezon letni zaproponowali jakąś potrawę, deser, danie, pizzę, napój, drink, itp. dedykowane właśnie Wiśle i 60-leciu. Niech to będą specjalne dania, trunki, ciasta, desery i inne wyroby lub potrawy, które będą dostępne w menu danego lokalu. Wszystkie oferty i propozycje będziemy chcieli również specjalnie wypromować i wspierać w dodatkowych działania przez najbliższe miesiące, m.in. poprzez specjalne wydawnictwo w postaci folderu czy informatora z tymi potrawami, ale też na stronach internetowych i w mediach społecznościowych – zapewnia referat promocji.
Jak dodaje wiślański magistrat, ważne by była to propozycja, dotychczas niedostępna w menu lokalu. - Coś nowego, przygotowanego specjalnie pod świętowanie jubileuszu, coś, co może budzić skojarzenia z Wisłą, rzeką, górami, ludźmi z Wisły, lokalnym folklorem. Może nawiązywać do Wisły smakiem, kolorystyką, kształtem, składnikami, itp. Wierzymy w kreatywność w tym zakresie. Udział w akcji nie wiąże się z żadnymi kosztami dla gestorów. Chcemy wspólnie pokazać wiślańską gastronomię, jako nie tylko smaczną, ale też pomysłową i kreatywną. A przy okazji kolejny raz wyeksponować jubileusz 60-lecia nadania praw miejskich. Niech będzie to nasz wspólny jubileusz! – dodaje dział promocji Urzędu Miejskiego w Wiśle.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.