Weekend pod znakiem EKO Cieszy
Po raz pierwszy w Cieszynie, a dokładnie w Osiedlowym Centrum Kultury i Rekreacji zorganizowano dwudniowy ekokiermasz, spotkania i warsztaty pod nazwą „EKO Cieszy”. W bogatej ofercie każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W strefie kuchni można było spróbować swoich sił uczestnicząc w warsztatach zdrowego gotowania. Przygotowano m.in. wegańskie przekąski, obiad i słodycze, a także orientalną kolację, samosowe pyszności oraz wegetariańskie specjały.
Z kolei w strefie ekorodziców i przyszłych rodziców odbyły się warsztaty chustonoszenia, spotkanie z doradcą laktacyjnym, wykład o żywieniu niemowląt i dzieci, a także spotkania poruszające temat ekopieluchowania oraz pielęgnacji i wspomagania rozwoju niemowlęcia i małego dziecka w zgodzie z naturą.
W programie EKO Cieszy znalazło się również spotkanie z Ajurwedą i warsztaty wyrabiania naturalnej pasty do zębów, zajęcia dla początkujących z jogi oraz warsztaty plastyczne „Mozaikowe Drewniaczki” dla dzieci. Na wszystkie zajęcia i warsztaty wstęp był bezpłatny. EKO Cieszy to kiermasz i różne warsztaty. Spotykają się tutaj osoby, firmy związane ze zdrowym żywieniem, propagujące naturalne produkty. Przyświeca nam idea mniej plastiku więcej szczęścia. Czyli wszystkie osoby, które wykonują przeróżne ozdoby własnoręcznie z naturalnych materiałów również znalazły miejsce na kiermaszu. Oferujemy m.in. książki, naturalne kosmetyki, trochę zdrowej żywności – mówiła Dorota Wojtasik z Centrum Kultury i Sztuki Mandala, organizatorka wydarzenia.
Dużym zainteresowaniem cieszył się nie tylko kiermasz na którym można się było zaopatrzyć w różne artykuły i produkty ale również warsztaty kulinarne. Od 15 lat jestem wegetarianką, mój mąż od około 30. Także dla nas jest to coś naturalnego, czym chcemy się podzielić. Chcemy zarażać tym sposobem odżywiania innych i pokazać, że można się w ten sposób odżywiać, że taka dieta jest bardzo zdrowa. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy bardzo dużo dostępnych produktów, nie ma żadnego problemu, żeby odżywiać się w ten sposób, a nawet wegańsko. My nie jesteśmy weganami ale wiemy, że żyjąc na takiej całkowicie roślinnej diecie można zachować pełnię zdrowia i sił witalnych – przyznała w rozmowie z nami Dorota Wojtasik. Podczas warsztatów kulinarnych powstały m.in. indyjskie pierożki samosa, które rozeszły się w błyskawicznym tempie.
Dorota Wojtasik już od kilku lat organizuje w Cieszynie różnego rodzaju zajęcia, warsztaty i spotkania. Ponieważ wspólnie z mężem podróżowała po Indiach często w różnych ośrodkach kultury prowadzą również prelekcje podróżnicze. W zeszłym roku po otwarciu Osiedlowego Centrum Kultury i Rekreacji w Cieszynie spotkania te stały się bardziej systematyczne, a warsztaty kulinarne zaczęły pojawiać się nawet co 2 miesiące. EKO Cieszy to całkiem nowa propozycja. Na zorganizowanie tego typu wydarzenia, które w przyszłości mogłoby stać się cykliczne, Pani Dorota wpadła zaledwie parę miesięcy temu. Zorganizowaliśmy po raz pierwszy takie wydarzenie. Nie wiem, czy będzie cykliczne – zobaczymy, bardzo byśmy chcieli. Zainteresowanie jest – przyznała organizatorka.
MSZ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.