Walczą o staż w restauracji i roczny zapas produktów PODRAVKI
Aleksandra Ciszewska i Łukasz Piliszek odwiedzając Cieszyn przywieźli ze sobą nie tylko pozytywną energię, ale również szansę na... staż w restauracji jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Polsce. To ogromna szansa dla młodych adeptów kulinarnej sztuki. W miniony czwartek (25 października) w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się druga edycja warsztatów, których punktem kulminacyjnym był pokaz gotowania połączony z konkursem, w którym wyłaniane są prawdziwe kulinarne talenty.
Durga edycja projektu “Dzień z Podravką” podobnie, jak pierwsza - w postaci warsztatów i konkursu adresowana jest do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. - Celem drugiej edycji warsztatów jest otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw – wyjaśnia Ewelina Tkacz, koordynator projektu od strony szkoły.
Warsztaty zorganizowane w ZSEG w Cieszynie są piątymi, jakie odbyły się w drugiej edycji. Prowadzi je Łukasz Piliszek – utalentowany szef kuchni, który przyznaje, że choć swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce, to jego droga wiodła również przez "zmywak".
Konkurs...
Do konkursu stanęło sześć drużyn, ich zadaniem było przygotować przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. A wiedzy tego dnia z pewnością nie brakowało. Uczniowie mieli okazję zgłębiać tajniki przyrządzania doskonałych kalmarów smażonych z czosnkiem i ziołami, kuszącego fileta z kaczki po azjatycku z czarnym sezamem, czy makaronu penne z podgrzybkami i żurawiną. Oczywiście konkurs kulinarny wygrali najlepsi. Zwyciężyła drużyna w składzie: Krzysztof Kożdoń, Daniel Ottlik i Krzysztof Wisełka. I to właśnie ona podczas finału w Warszawie walczyć będzie o swoją wielką, życiową szansę - staż w restauracji jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Polsce.
Czym uwiodła jurorów zwycięska drużyna? Profesjonalnie podaną przystawką w postaci kalmarów w towarzystwie kolorowych papryk, oliwek i sera grana padano. A także daniem głównym w postaci piersi z kurczaka faszerowanej łososiem i salsą dyniową.
A wszystko po to, by...
- W projekcie udział bierze siedem szkół z terenu całej Polski. Zwracamy się jednak w stronę mniejszych miejscowości. Celem przedsięwzięcia jest zwiększenie szansy uczniów szkół gastronomicznych na rynku zawodowym. Druga edycja poświęcona jest kuchni świata. Chcemy, żeby młodzież zetknęła się z najlepszej jakości produktami – wyjaśnia Aleksandra Ciszewska – twórca i koordynator projektu “Dzień z Podravką”- Finał konkursu odbędzie w styczniu. W Warszawie zmierzą się wszystkie zwycięskie ekipy z eliminacji szkolnych. Wygrać może tylko jedna szkoła. Liderzy wygranej finałowej trójki otrzymają nagrody rzeczowe oraz płatny staż w prestiżowym hotelu w kraju.
A walczyć jest o co. Wygrana szkoła w wielkim finale otrzyma tyle produktów PODRAVKI, ile zmieści się w dostawczym samochodzie. Będą one służyć szkole i młodzieży przez rok w przeprowadzaniu zajęć praktycznych na pracowni gastronomicznej.
...
Do szkolnych eliminacji stanęli również: Anna Pinkas, Sylwia Szarzec, Aleksandra Zienkiewicz, Michalina Pałka, Dominika Przebinda, Karolina Strach, Radosław Brodawka, Agnieszka Krutow, Natalia Rybarska, Katarzyna Mazur, Kinga Owczarzy, Kamil Pyclik , Aneta Lebioda, Dorota Wawrzyczek, Tomasz Zawada. Im też należą się słowa uznania.
Barbara Stelmach-Kubaszczyk
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.