Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

W Hażlachu ferie przywitali pierogami

16 stycznia 2023 roku rozpoczęły się ferie zimowe w naszym regionie. W Gminach rozpoczęły się zajęcia dla dzieci i młodzieży, ktora chce spedzać czas aktywnie. Przykładem ciekawych zajęć może być np. Dzień Pierogów w Gminie Hażlah.

Jak zająć czas dzieciom? Najlepiej w sposób aktywny. Dlatego w poniedziałek (16.01) dzieci z Gminy Hażlach miały szansę nie tylko nauczyć się robić pierogi, ale również skonsumować efekty swojej pracy. Całość budziła dość sporo emocji, zwłaszcza, że uczestniczy zajęć nie mogli zdecydować, czy farsz ma trafiać do pierogów, czy może od razu lepiej do ust.

Pierogi są daniem, które doskonale sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Dzieci jednak zdecydowanie bardziej cenią słodki smak, stąd też w poniedziałkowym „menu” zagościły pierogi z serem, nutellą i żelkami - Dzisiaj mieliśmy zaszczyt przygotować dla małych znawców kulinarnych warsztaty pierogowe. Wiecie, że dzieciom ciężko dogodzić, jednak chyba się udało! Podczas warsztatów dzieci poznały nowe smaki i zapachy, rozwinęły również swoje umiejętności kulinarne, nauczyły się higieny i bezpieczeństwa w kuchni – mówił Łukasz Kocur – kucharz i właściciel pogwizdowskiej restauracji, który poprowadził zajęcia.

Podczas zajęć młodym adeptom sztuki kulinarnej udało się poznać wiele tajników przygotowania pierogów. To danie wbrew pozorom jest stosunkowo łatwe w wykonaniu, a jego sekret tkwi nie tylko w oryginalnym nadzieniu, ale również w doskonałym cieście, które nie tylko dobrze się sklei, ale również wytrzyma gotowanie. Tutaj dzieci mogły liczyć na pomoc ekspertów - idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia, jak może się wydawać. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre wyrobienie ciasta by pierogi były idealne. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Podczas warsztatów które są prowadzone na wesoło, staraliśmy się pokazać inne wersje pierogów. Takie niecodziennie były pierogi z żelkami, pierogi ze smerfowym nadzieniem oraz to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pierogi z nutellą. Dzieciaki były szczęśliwe, nauczyły się, jak łączyć przyjemność z pracą, oraz zrozumiały, że pierogi czy ogólnie przygotowane jedzenie nie musi być schematyczne i nudne – wyjaśniał Łukasz Kocur.

 A jak u Was wyglądają ferie? Dajcie znać na kontakt24.ox.pl

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: