W Beskidach nazbierasz ostrężyn!
W tym roku w Beskidach prawdziwy urodzaj, najpierw borówki ozdobiły krzaki, niedawno mogliśmy podziwiać prawdziwy wysyp grzybów. Teraz można nazbierać też ostrężyn na kompot czy dżem – w beskidzkich lasach takie dary za darmo!
- Dzisiaj z samego rana się wybrałem do lasu. Jest wspaniała pogoda grzybki i teraz ostrężynki leśne dochodzą. Nazbierałem przed śniadaniem wiadro 12 litrowe – opowiada ks. Jan Byrt i dodaje że w zimie delektować się będzie można u niego zdrowym, ekologicznym sokiem. Sok ze świeżych ostrężyn ma wysoką wartość leczniczą, działa orzeźwiająco.
Ostrężyny nadają się nie tylko na sok wytwarza się z nich też dobre wina, nalewki i likiery. Są też dobre na kompoty, soki, galaretki, gęste dżemy oraz marmolady. Ponadto świetnie prezentują się jako ozdoba ciast i tortów czy deserów.
Mają też wartości lecznicze. Owoce mają wile witamin i składników minerelnych. Wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych.
Liście i kwiaty mają właściwości lecznicze, są stosowane jako lek w walce z chorobami skóry.
Zaleca się picie soku z jeżyn na przeziębienia i drobne infekcje. Jeżyny ponadto wzmacniają organizm, są również pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii. Dobrze wpływa też jako inhalator na układ oddechowy.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
