Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?

W Beskidach nazbierasz ostrężyn!

W tym roku w Beskidach prawdziwy urodzaj, najpierw borówki ozdobiły krzaki, niedawno mogliśmy podziwiać prawdziwy wysyp grzybów. Teraz można nazbierać też ostrężyn na kompot czy dżem – w beskidzkich lasach takie dary za darmo!

- Dzisiaj z samego rana się wybrałem do lasu. Jest wspaniała pogoda grzybki i teraz ostrężynki leśne dochodzą. Nazbierałem przed śniadaniem wiadro 12 litrowe – opowiada ks. Jan Byrt i dodaje że w zimie delektować się będzie można u niego zdrowym, ekologicznym sokiem. Sok ze świeżych ostrężyn ma wysoką wartość leczniczą, działa orzeźwiająco.

Ostrężyny nadają się nie tylko na sok wytwarza się z nich też dobre wina, nalewki i likiery. Są też dobre na kompoty, soki, galaretki, gęste dżemy oraz marmolady. Ponadto świetnie prezentują się jako ozdoba ciast i tortów czy deserów.

Mają też wartości lecznicze. Owoce mają wile witamin i składników minerelnych. Wywar z liści stosuje się przy grypie i stanach podgorączkowych.

Liście i kwiaty mają właściwości lecznicze, są stosowane jako lek w walce z chorobami skóry.

Zaleca się picie soku z jeżyn na przeziębienia i drobne infekcje. Jeżyny ponadto wzmacniają organizm, są również pomocne w zwalczaniu grzybów i bakterii. Dobrze wpływa też jako inhalator na układ oddechowy.

KOD
 

źródło: ox.pl
dodał: DK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: