Uczniowie z ''Londzina'' na stażu w Andaluzji
W ramach projektu 36 uczniów z klas trzecich technikum odbędzie 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hiszpańskich zakładach gastronomicznych.Powyższy projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki i realizowany na zasadach Programu „Uczenie się przez całe życie” – Leonardo da Vinci w ramach projektu systemowego p.t.: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”.
Obecnie – od 5 maja br. w Kordobie przebywa pierwsza 18-osobowa grupa młodych adeptów sztuki kulinarnej z ‘placu Londzina’, którzy na stażu w restauracjach i firmach cateringowych poznają hiszpańskie standardy świadczenia usług i obsługi konsumenta oraz tajniki diety śródziemnomorskiej, jak i zdobywają nowe umiejętności zawodowe.
W ramach programu kulturowo-językowego poznają dziedzictwo kulturowe, atrakcje turystyczne i zróżnicowaną bazę gastronomiczną Andaluzji oraz doskonalą aktywne sprawności językowe z hiszpańskiego i angielskiego – w tym języka zawodowego. Uczniowie zakwalifikowani do projektu od początku stycznia br. przygotowywali się do odbycia stażu za granicą i poszerzali swoją wiedzę i umiejętności w ramach dodatkowych zajęć z języka angielskiego, hiszpańskiego, krajoznawstwa, kompetencji interpersonalnych i międzykulturowych oraz szkolenia praktycznego.
We wrześniu br. na staż do Kordoby wyjedzie kolejna grupa. Koordynatorkami projektu i opiekunkami praktyk są: Aleksandra Pilorz, Elżbieta Macura, Anna Langner i Bożena Mucek. Szczegółowe informacje na temat realizacji projektu są dostępne na szkolnej stronie internetowej: www.zseg.cieszyn.pl (w dziale: Aktualności).
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
