Trójwieś na małym ekranie
Gmina Istebna słynie nie tylko z pięknych widoków, lasów i gór, ale również z kuchni i rękodzieła. Tym razem nie o koniakowskich koronkach, ale o tradycyjnym wyrobie kierpców, wyplataniu koszy z korzeni była mowa w programie „Ekosonda” na antenie TVP3 Katowice. Odcinek, w którym występuje Jan Zogata z Jaworzynki wyplatający kosze z korzeni świerka oraz Antoni Zowada z Koniakowa, który wykonuje kierpce można zobaczyć TUTAJ
Trójwieś dla jej smaku odwiedził na początku czerwca znany śląski kucharz Remigiusz Rączka, który przygotował inspirowane góralskimi produktami potrawy: bundz owczy z pomidorami czy pstrąga na sałatce warzywno-owocowej. Ten odcinek z serii "Rączka gotuje" nakręcony na szczycie Złotego Gronia można zobaczyć pod TYM LINKIEM.
red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.