(TRANSMISJA) Hop na Gorola! Można on-line
10.00-12.00: Grani na Rynku - występy kapel ludowych oraz prezentacja zabytkowych traktorów
10.30: Uroczyste Nabożeństwo Ekumeniczne w kościele parafialnym
12.00-13.00: Korowód - pochód zespołów i wozów alegorycznych przez miasto Lasek Miejski
13.00-19.30: Uroczysta inauguracja oraz powitanie gości Hejnał TKB i połączone chóry: Chór Męski Gorol (MK PZKO w Jabłonkowie) i Chór Żeński Melodia(MK PZKO Nawsie)
„Gorolskim chodniczkym“
Ema Tomanek „O mojich starzikach“ (Polskie Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego w Czeskim Cieszynie) - laureatka konkursu gawędziarskiego„Po cieszyńsku, po obu stronach Olzy”
Kapela Lipka • Kapela Czerchla • Zaolzi i Zaolzioczek (MK PZKO w Jabłonkowie) Grzegorz Gawlas„O utopcu i przytulii“ (SP w Brennej)
- laureat konkursu gawędziarskiego „Po cieszyńsku, po obu stronach Olzy”
Łączka (PSP Bystrzyca) • Zuzanna Haratyk„Jak sie starka ło mało nie utopiła“ (SP im. H. Sienkiewicza z pol. jęz. naucz. w Jabłonkowie)
- laureatka konkursu gawędziarskiego„Po cieszyńsku, po obu stronach Olzy”
Muzikanti z Čierneho
16.30: Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Kapusta, dymbowo przicieś“
oraz przekazanie certyfikatów„Górolsko Swoboda produkt regionalny®“
Zespoły w ramach TKB:
GRANDINĖLĖ (Poniewież, Litwa) • Istebna (Istebna, PL) • SALONA (Solin, Chorwacja) FS GYMNIK (Bratislava, SK)
19.30-21.00: Karnawał Gorolski Dr.Ong
Niedziela - Imprezy towarzyszące
11.00: „Szikowne Gorolski Rynce” - pokazy i warsztaty rzemiosła i technik rękodzielniczych połączone ze sprzedażą wyrobów
11.00 Co jadły sikory, a co Sikorowie? Zapomniane smaki Zaolzia
– warsztaty kulinarne z wykorzystaniem nieuprawnych warzyw i ziół (tzw. chwastów)
11.00: Strefa Dziecka - warsztaty kreatywne dla rodzin z dziećmi ukierunkowane na edukację z zakresu kultury regionalnej i dziedzictwa naturalnego
12.00: „Gdo mo łowce, tym mo co chce“- prezentacja ras owiec oraz propagacja baraniny w ramach zachowania i wzmacniania regionalnego dziedzictwa kulinarnego – gulasz jagnięcy, kiełbasy owcze i Bystrzycki tatar owczy pod patronatem Związku Hodowców Owiec i Kóz RC
14.00: Pokazy i warsztaty obróbki wełny od strzyżenia przez„czichrani“ (prostowanie loków), „krymplowani“ (czesanie), przędzenie po„filcowani“ (spilśnianie)
13.00: Wystawa plenerowa „Folklove“ - ZF Zaolzi i Zaolzioczek w obrazach 15.00: „Na sałaszu” - pokazy i warsztaty wyrobu białego sera tradycyjną metodą
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.